Vitamíny a další látky obsažené v mrkvi

Důležité vitamíny a další látky obsažené v mrkvi

Mrkev je velmi oblíbená a běžná zelenina. Vitamíny a další látky obsažené v mrkvi jí řadí mezi druhy zeleniny s největšími léčivými účinky. Mrkev se u nás hojně pěstuje v mnoha odrůdách různého tvaru a barvy kořene.

Vitamíny a další látky obsažené v mrkvi

Mrkev je bohatá nejen na vitamíny, ale obsahuje i spoustu minerálních látek, stopových prvků, vlákninu, důležité antioxidanty a další látky. Patří k rostlinám nejbohatším na beta-karoten (provitamín A), který je zodpovědný za barvu jejího kořenu. Z karotenoidů naše tělo syntetizuje vitamín A, který je účasten mnoha procesů látkové přeměny a důležitý pro správnou funkci dýchacího, zažívacího a močového ústrojí, pro zdravou pokožku, oči, správný růst a vývoj. Možnosti organismu využít tuto cennou látku jsou však menší, než u jiné zeleniny, zvláště listové (např. špenátu). Beta-karoten patří do skupiny antioxidantů pomáhající organismu vyrovnat se se stresem a znečištěným životním prostředím. Za zmíňku stojí i obsah vitamínu B1, B2, B3 (PP), C a D . Významné je i množství selenu, který je důležitý pro naší nervovou soustavu, kardiovasculárnní systém a mužskou plodnost.

Léčivé vlastnosti mají i semena, která obsahují 12 % tuku a až 1,5 % éterické silice, květy s obsahem antokyanů a flavonoidů a nať bohatá na karotenoidy a vitamín B2 (riboflavin). Vitamíny a další látky obsažené v mrkvi můžeme vyčíst z tabulek – Vitamíny v ovoci a zelenině
              Minerální látky v zelenině
              Látkové složení ovoce a zeleniny

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *