Vitamíny v ovoci a zelenině tabulka

Vitamíny v ovoci a zelenině tabulka, přehled

Vitamíny jsou pro člověka nepostradatelné. Protože si je lidský organismus nedokáže vytvořit sám, musí je přijímat v potravě, ať již v hotové formě nebo jako provitamíny. Ovoce a zelenina je jejich bohatým zdrojem. Vyjímku tvoří vitamín D. Vitamíny dělíme podle jejich rozpustnosti na rozpustné v tucích, k nimž patří vitamíny A, D, E, a K a na rozpustné ve vodě – vitamíny skupiny B a vitamín C. Nejpřehledněji shrne nejdůležitější vitamíny v ovoci a zelenině tabulka.

Údaje jsou uvedeny ve 100 g jedlé části čerstvého ovoce a zeleniny. U vitamínu A je množství uvedeno v mezinárodní jednotce (MJ). 1 MJ má účinek jako 0,3 mikrogramů retinolu, nebo 0,6 mikrogramů beta-karotenu.

Vitamíny v ovoci a zelenině tabulka

Ovoce a zelenina Vitamín A retinol (MJ) Vitamín B1 tiamin (mikrogram) Vitamín B2 riboflain (mikrogram) Vitamín C kyselina L-askobová (miligram)
Angrešt 290 150   15-60
Borůvky 280 20 20 6 – 8
Boskve 700-900 20-40 50-70 10-20
Brukev   60-80 20-50 25-70
Brusinky 120 20 20 8-20
Celer (kořen)   50 40 7-10
Cibule 20-50 20-160 10-40 2-10
Citrón   40-60 3 50
Červená řepa 10-20 20-60 50-100 10
Česnek 20 20 30 10-20
Fazolky 630 80 110 15
Hrášek zelený 500-700 80-300 90-160 20-40
Hrozny vinné 15 2 6 1-12
Hrušky 14 60-170 100 3-17
Chřest 1000 20-160 190 20-30
Jablka 90 40-80 30-40 5-46
Jahody zahradní 60 30 70 33-80
Jahody lesní       17-50
Kapusta 7600 100-160 100-260 50-100
Kapusta růžičková 1360 130   15
Kopr 2000 50 80 100
Křen       100
Květák 90 100-200 50-100 50-70
Maliny 130 20-90 70 10-28

Pokračování tabulky
Ovoce a zelenina Vitamín A retinol (MJ) Vitamín B1 tiamin (mikrogram) Vitamín B2 riboflain (mikrogram) Vitamín C  (miligram)
Meloun (vodní) 590 50 50 5-13
10-40 (ananasový)
Meruňky 2500 30 50 3-10
Mirabelky       3-12
Mrkev 12000 60-160 10-80 5-6
Okurky   30-120 4-40 6
Vlašské ořechy 30 300-480 130 6
nezralé až 100
Ostružiny 200 30-40 40 12-22
Paprika zelená 630 40 70 120-400
Pažitka 10000 160 240 40-60
Petržel (kořen)   110 90 5-40
Petržel (nať) 6500     150
Pomeranče 190 80 8-40 50-70
Pór   20-120 30 10-20
Rajčata 1100 60-160 5-40 20-40
Reveň (rebarbora) 30 0-10   11-15
Rybíz červený 120 40-80   20-40
Rybíz černý 240 60   90-400
Ryngle zelené 350 60 40 5
Ředkvičky 30 30-50 20 10-25
Salát hlávkový 1000 60-200 80-110 2-10
Šípky 5000 100 10-250 100-4500
Špenát 10000 80-240 50-200 16-50
Švestky a slívy 350 60-200 40 6
Třešně 620 50 60 7-12
Tykev (žlutomasá) 800 40 30 2-8
Višně 720 30 20 5-19
Zelí bílé 80 60-260 50 15-70
Zelí červené 80 60-130 60 45-100
Související články s příspěvkem „Vitamíny v ovoci a zelenině tabulka:

komentář Vitamíny v ovoci a zelenině tabulka

  1. Marie BUSOVA napsal:

    Líbí se mi vaše stránka a její informace.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *