Zavařené kedlubnové zelí
Zavařené kedlubnové zelí je určené pro pozdější rychlou přípravu této výborné a oblíbené přílohy. Potom ho používáme stejně jako nakládané hlávkové zelí.
Ingredience na zavařené kedlubnové zelí:
- čerstvé mladé kedlubny
Nálev (na 1 litr vody):
- 0,25 l 8% octa
- 25 g soli
- 50 g cukru
Omyté kedlubny oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle na nudličky. Postupně je krátce ovaříme v osolené vodě (10 g soli na 1 l vody), vyndáme a necháme odkapat.
Ovařené kedlubny naplníme do zavařovacích sklenic a zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice s nakládaným kedlubnovým zelím hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.
Poznámka k receptu na zavařené kedlubnové zelí
Před samotnou sterilací předchází zahřátí na určitou teplotu, to by mělo trvat asi 20 minut. Dobře upevněné víčko poznáme po vychladnutí poklepem nehtem nebo tužkou. Mělo by vydávat jakoby dutý zvuk, ne chraplavý. Pro přípravu kedlubnového zelí můžeme nechat kedlubny ještě mléčně vykvasit. Více o zavařování zeleniny naleznete níže.
Před samotnou sterilací předchází zahřátí na určitou teplotu, to by mělo trvat asi 20 minut. Dobře upevněné víčko poznáme po vychladnutí poklepem nehtem nebo tužkou. Mělo by vydávat jakoby dutý zvuk, ne chraplavý. Pro přípravu kedlubnového zelí můžeme nechat kedlubny ještě mléčně vykvasit. Více o zavařování zeleniny naleznete níže.
Napsat komentář