Zavařování brusinek
Brusinky mají pro svoji příjemnou nakyslou chuť využití nejen v kuchyni, ale především jsou známy svými mimořádnými léčebnými účinky. Brusinky pomáhají hlavně při zánětu močových cest, mají protizánětlivé, dezinfekční a močopudné účinky, zlepšují imunitní systém a pomáhají při snižování hladiny krevního cukru. Brusinky obsahují hodně tříslovin, kyselinu benzoovou, kyselinu šťavelovou a dostatek pektinových látek, ty však skladováním hodně ubývají. Zavařování brusinek je jeden ze způsobů, jak si je dlouhodobě uchovat.
Brusinky je třeba trhat dostatečně zralé a dobře vybarvené. Světlé nezralé plody se mohou nechat dozrát v papírovém sáčku nebo v nádobě pod pokličkou na teplém a tmavém místě. K zavařování brusinek je potřeba dosti cukru. Lepší chuť brusinkových zavařenin můžeme docílit přidáním jiného, chuťově méně výrazného ovoce například jablek nebo hrušek. Z brusinek připravujeme kompoty a džemy. Plody klikvy můžeme upravovat stejným způsobem jako brusinky. Více o zavařování brusinek naleznete v našich receptech.
Napsat komentář