Zavařování fíků

Zavařování fíků (smokví)

Fíky jsou výtečné, zdravé, pro nás donedávna tak trochu exotické ovoce, které neodmyslitelně patří k nejoblíbenějším plodům, dováženým většinou ze středomoří. Při cestách k jadranu si nelze nepovšimnout fíkovníků, především jejich krásně tvarovaných listů. Můžeme je tam najít ve většině zahradách a sadech, ale vyjímkou nejsou ani volně rostloucí stromy nebo keře. V těchto oblastech je sušení či zavařování fíků zcela běžnou záležitostí. Tyto výrobky si potom můžeme koupit na jakémkoliv tržišti. Fíky jsou považovány za plody, ale jsou to vlastně uzavřená květenství fíkovníku smokvoně, se sladkou dužinou, obsahující mnoho drobných semínek. Pro svůj vysoký obsah sacharidů jsou energeticky vydatné, ale díky minerálům, vitamínům a dalším látkám, jsou tyto plody i velmi zdravé.

Zavařování fíků

Fíky konzumujeme čerstvé, sušené nebo třeba i v podobě marmelády či džemu. Sušené fíky jsou u nás k dostání především v předvánočním období, slisované do malých balíčků. Zavařování fíků sice není v našich zeměpisných šířkách moc rozšířené, ale může se stát, že si z dovolené přivezete větší množství fíků a nestačíte je zkonzumovat, protože v čerstvém stavu moc dlouho nevydrží. Potom nezbývá nic jiného než uvažovat co s nimi. Nejjednodušší možností je sušení, ale výbornou pochoutkou je i fíkový džem nebo marmeláda. Lze je však použít i k přípravě některých moučníků, třeba místo jablek do klasického štrůdlu.

Související recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *