Zeleninové lečo

Zeleninové lečo - recept

Zeleninové lečo je v našich zeměpisných šířkách jedním z nejznámějších klasických pokrmů připravených z rajčat a paprik. Co kuchařka to sice  trochu jiný recept, ale v zásadě je lečo poměrně jednoduché a rychle připravené jídlo k večeři, ale s bramborem jako přílohou určitě zasytí i podávané k obědu.

Domácí zeleninové lečo – recept

Ingredience na zeleninové lečo:
  • 400 g zelených paprik
  • 600 g rajčat
  • 5 vajec
  • 1 cibule
  • 200 g uzeniny (gothaj, točený salám apod.)
  • olej nebo sádlo
  • sůl
  • mletý pepř

Příprava zeleninového leča:
V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a necháme jí jen zpěnit, aby zůstala světlá.

Přidáme na kostičky rozkrájenou uzeninu a lehce osmažíme.

Vložíme na proužky nakrájenou papriku a chvilku podusíme.

Potom přidáme pokrájená rajčata, osolíme, opepříme a podusíme ve vlastní šťávě doměkka. 

Nakonec zalijeme rozšlehanými vejci a za stálého míchání je necháme srazit. Domácí zeleninové lečo podáváme s chlebem nebo vařenými brambory, posypanými sekanou pažitkou nebo petrželkou.

Tip k přípravě leča

V sezóně, kdy mi rajčata a papriky již přerůstají přes hlavu a nevím co s nimi, je domácí lečo dobrá volba, jak zužitkovat jejich úrodu a ještě si pochutnat. Pokud však už přebytky nestíháme zkonzumovat, můžeme zeleninu zavařit do sklenic a připravit sterilované lečo. V zimě potom už jen staří otevřít sklenici, orestovat cibulku s uzeninou, přidat zavařenou zeleninu, zahustit vejcem, ochutit a máme uvařeno.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *