Žemlovka s jablky

Žemlovka s jablky neboli zemlbába

Žemlovka s jablky nebo také zemlbába je starý recept, který pekly již naše babičky. Ráda na tu dobu vzpomínám, kdy jsem byla ještě dítě, vůně žemlovky provoněla babiččinu kuchyni a s dědou jsem čekali, až se do ní budeme moci pustit. I já jí občas ráda upeču, protože recept na zemlbábu je rychlý, jednoduchý a finančně nenáročný.

Žemlovka s jablky neboli zemlbába – recept

Ingredience na žemlovku s jablky:
  • 1 veka
  • 1 kg jablek
  • 2 – 3 vejce
  • asi 0,6 l mléka
  • cukr
  • mletá skořice
  • tuk na vymazání formy
  • kousek másla
  • moučkový a vanilkový cukr na posypání

Příprava žemlovky s jablky:

Veku pokrájíme na plátky, provlhčíme jí mlékem rozšlehaným s vejci a necháme prosáknout.

Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky nebo nastrouháme na hrubém struhadle.

Zapékací misku nebo pekáč vymažeme rostlinným tukem. K pečení žemlovky se velmi dobře hodí i remoska.

Urovnáme vrstvu provlhčené veky, na to poklademe vrstvu jablek, pocukrujeme a posypeme mletou skořicí. Navrch rozprostřeme zbytek provlhčeného pečiva a pokapeme rozehřátým máslem.

Tip k přípravě žemlovky s jablky

Místo veky můžeme použít i rohlíky, když nám zbydou, jsou už gumové a nedají se jíst, což je někdy už druhý den. Zemlbábu můžeme vylepšit ještě rozinkami nebo posekanými ořechy, které dáme na jablíčka. Pokud jsme si zavařili v sezóně strouhaná jablka, můžeme je použít místo jablek čerstvých.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *