Žemlovka s jablky
Žemlovka s jablky nebo také zemlbába je starý recept, který pekly již naše babičky. Ráda na tu dobu vzpomínám, kdy jsem byla ještě dítě, vůně žemlovky provoněla babiččinu kuchyni a s dědou jsem čekali, až se do ní budeme moci pustit. I já jí občas ráda upeču, protože recept na zemlbábu je rychlý, jednoduchý a finančně nenáročný.
Žemlovka s jablky neboli zemlbába – recept
- 1 veka
- 1 kg jablek
- 2 – 3 vejce
- asi 0,6 l mléka
- cukr
- mletá skořice
- tuk na vymazání formy
- kousek másla
- moučkový a vanilkový cukr na posypání
Příprava žemlovky s jablky:
Veku pokrájíme na plátky, provlhčíme jí mlékem rozšlehaným s vejci a necháme prosáknout.
Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky nebo nastrouháme na hrubém struhadle.
Zapékací misku nebo pekáč vymažeme rostlinným tukem. K pečení žemlovky se velmi dobře hodí i remoska.
Urovnáme vrstvu provlhčené veky, na to poklademe vrstvu jablek, pocukrujeme a posypeme mletou skořicí. Navrch rozprostřeme zbytek provlhčeného pečiva a pokapeme rozehřátým máslem.
Tip k přípravě žemlovky s jablky
Místo veky můžeme použít i rohlíky, když nám zbydou, jsou už gumové a nedají se jíst, což je někdy už druhý den. Zemlbábu můžeme vylepšit ještě rozinkami nebo posekanými ořechy, které dáme na jablíčka. Pokud jsme si zavařili v sezóně strouhaná jablka, můžeme je použít místo jablek čerstvých.
Napsat komentář