Angreštový džem
- méně zralý angrešt
Na 1 kg angreštu:
- 800 g cukru
Příprava receptu na angreštový džem:
Z angreštu odstraníme stopky a okvětí, dobře ho opereme, 2/3 plodů zalijeme malým množstvím vody a dusíme pod pokličkou doměkka.
Měkký angrešt prolisujeme přes síto. Takto získaný protlak nalijeme do širokého nízkého kastrolu v dávkách do 1 kg, přidáme zbylý angrešt a za stálého míchání odpařujeme asi 5 minut.
Potom přisypeme po částech cukr tak, abychom nepřerušily var a vaříme ještě 3 minuty. Vařící angreštový džem hned naplníme do skleniček, okraje otřeme, upevníme víčka, otočíme dnem nahoru a necháme vychladnout.
Angrešt má vyšší obsah pektinových látek, proto nemusíme při přípravě angreštového džemu přidávat žádné konzervanty. Proto ho také můžeme kombinovat se součastně zrajícím ovocem s menším obsahem pektinu. V kombinaci s jiným více vyzrálým ovocem lze zlepšit jeho chuťové vlastnosti a vůni. Angreštový džem zahušťujeme varem a přídavkem cukru. Po přidání cukru ho nevaříme zbytečně dlouho, protože by to mělo za následek zhoršení barvy a vůně.
Jak poznáme, že je angreštový džem hotový
-Vařící džem kápneme na studený talířek a po vychladnutí se pokusíme kapku posunou prstem. Kapka by měla zůstat vcelku se skrabaceným povrchem.
-Do džemu ponoříme vařečku a když jí vyndáme otáčíme jí ve vodorovné poloze, až džem ztuhne. Pak necháme zavařeninu stéci na okraj vařečky. Stéká-li v souvislé vrstvě a pak padá ve větších kusech, nikoliv v kapkách, je džem hotový.
-Kápneme-li malé množství džemu do studené vody, měla by celistvá kapka klesnout až na dno.
Více o přípravě džemů naleznete níže.
Související články a recepty:
Napsat komentář