Domácí kysané zelí

Domácí kysané zelí recept
Ingredience na domácí kysané zelí:
      • 10 kg nakrouhaného zelí
      • 150 – 200 g soli
      • 20 g kmínu
      • 150 g cibule
      • podle chuti jablka, mrkev nebo jedlé jeřabiny
Příprava receptu na domácí kysané zelí:
Ze zelí odstraníme špatné listy, nakrájíme na půlky a nakrájíme nebo nakrouháme na jemné nudličky. Nakrouhané zelí naplníme do kameninové nádoby nebo pětilitrových sklenic. Při tom prosypáváme solí, kmínem, cibulí nakrájenou na kolečka, případně jablky, kolečky mrkve nebo očištěnými jeřabinami. Jednotlivé vrstvy dobře upěchujeme, abychom ze zelí vytěsnili všechen vzduch. Povrch zelí překryjeme víkem nebo prkénkem a zatížíme třeba čistým kamenem, aby bylo zelí po celou dobu kvašení potopeno. Zelí necháme rozkvasit při teplotě asi 20 stupňů (4 – 8 dní). Potom zelí přemístíme do místa s teplotou kolem 15 stupňů a necháme dokvasit (4 – 6 týdnů). Při kvašení odstraňujeme křís (bělavý potah na povrchu) nebo sliz a podle potřeby zaléváme solným roztokem, aby bylo zelí stále potopené. Nakonec zelí přemístíme do prostředí s teplotou do 10 stupňů. Po dobu spotřeby musí být zelí stále ponořené.

Poznámka k receptu na domácí kysané zelí
Domácí kysané zelí připravujeme jen ze zelí, které koupíme až na podzim. Při kvašení musí být zelí pořád ponořené, aby k němu neměl přístup vzduch a neplesnivělo nám. Je-li zelné šťávy málo, doplníme jí solným roztokem (na 1 l vody 15 g soli). Domácí kysané zelí můžeme po vykvašení také sterilovat v zavařovacích sklenicích.
Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *