Jablečný rosol
Na jablečný rosol můžeme spotřebovat méně zralá, kyselá, padaná nebo i jinak poškozená jablka.
Ingredience na jablečný rosol:
- jablka
- zázvor
- citrónová kůra nebo hřebíček
Nálev na 1 l šťávy :
- 600 g cukru
Z jablek odstraníme zbytky okvětí, stopky a červivé nebo jinak poškozené části. Dobře jablka omyjeme a nakrájíme i se slupkami a jádřinci.
Zalijeme je vodou tak, aby byla potopena, přidáme koření (kdo nechce nemusí) a pod pokličkou dusíme doměkka. Horkou směs necháme volně prokapat přes plátýnko nebo čistou utěrku (nemačkat, šťáva by byla kalná).
Čirou šťávu odpařujeme v širokém kastrolu. Když se odpaří asi 1/3 objemu, přidáme cukr a vaříme za stálého míchání, až začne šťáva rosolovat. Tvoří-li se pěna sebereme ji až na konci varu například děrovanou naběračkou. Vařící rosol naplníme do skleniček, okraje rychle otřeme a upevníme víčka. Skleničky s jablečným rosolem otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Poznámka k jablečnému rosolu
Pro přípravu rosolu jsou nejvhodnější nedozrálá nebo planá jablka. Mají nejvyšší obsah pektinových látek, takže velmi dobře rosolují. Také ve slupkách jsou obsaženy pektinové látky, které se varem uvolí. Proto jablka na rosol neloupeme. Kdy je rosol hotový, poznáme jednou ze zkoušek jako u marmelády nebo džemu: Jak poznáme, že je marmeláda nebo džem hotový.
Pro přípravu rosolu jsou nejvhodnější nedozrálá nebo planá jablka. Mají nejvyšší obsah pektinových látek, takže velmi dobře rosolují. Také ve slupkách jsou obsaženy pektinové látky, které se varem uvolí. Proto jablka na rosol neloupeme. Kdy je rosol hotový, poznáme jednou ze zkoušek jako u marmelády nebo džemu: Jak poznáme, že je marmeláda nebo džem hotový.
Napsat komentář