Kandovaná pomerančová kůra
Kandovaná pomerančová kůra se připravuje z chemicky neošetřených pomerančů. Přidáváme jí do moučníků nebo jí jen tak mlsáme.
- 500 g pomerančové kůry
- pískový a moučkový cukr
- kyselina citrónová
Odváženou kůru z dobře omytých pomerančů i s bílou dužinou nakrájíme na čtverečky nebo trojůhelníčky a namočíme do studené vody, kterou dvakrát denně vyměňujeme.
Po třech dnech kůru uvaříme doměkka ve vodě, scedíme a necháme dobře okapat. Potom jí zalijeme horkým nálevem z 1/4 l vody svařené s 350 g pískového cukru a necháme 2 dny proslazovat.
3.den: Nálev slijeme, přidáme 350 g pískového cukru, povaříme, kůru zalijeme a necháme proslazovat
4.den: Opakujeme vše jako 3.den
5.den: Nálev slijeme, přidáme 350 g pískového cukru a půl lžičky kyseliny citrónové, povaříme a kůru zalijeme. Ponecháme týden proslazovat.
12.den: Vše zahřejeme, nálev scedíme a kůru na cedníku ponoříme na chvilku do vařící vody. Po odkapání pomerančovou kůru obalíme v moučkovém cukru, rozložíme na alobal a ponecháme na vzduchu zaschnout (asi 2 dny).
14.den: Kandovanou pomerančovou kůru uložíme do sklenic, uzavřeme víčky a skladujeme v temnu a chladu.
Napsat komentář