Množství pektinu v ovoci

Množství pektinu v ovoci tabulka

Pektinové látky v ovoci jsou důležité při zpracování ovoce na marmelády, džemy, rosoly a podobně. Každé ovoce má jiný obsah těchto látek a obecně platí, že i méně zralé ovoce má vyšší obsah pektinů. Podle množství pektinu v ovoci určíme, zda musíme při konzervování, přidat průmyslově vyráběné pektinové přípravky.

V domácích podmínkách si můžeme také připravit pektin například z jablek. Větší množství rosolotvorných látek, které nám zajistí dobré želírování, můžeme také docílit kombinací ovoce s menším (např. jahody, třešně, višně) a větším množstvím pekinu (např. rybíz, angrešt, jablka).

Množství pektinu v ovoci – tabulka

V tabulce je uvedeno průměrné, nejvyšší a nejnižší množství pektinu v ovoci v procentech v jedlé části ovoce.

DRUH OVOCE průměrný nejvyšší nejnižší
angrešt 0,88 1,43 0,29
bezinky O,12    
borůvky 0,37 0,49 0,26
broskve 0,48    
vinné hrozny 0,47 0,94 0,10
hrušky 0,88 1,34 0,44
jablka 1,00 1,49 0,49
jahody lesní 1,00 1,5 0,5
jahody zahradní 0,66 0,78 0,36
maliny 0,66 1,5 0,18
meruňky 1,00    
mirabelky 0,89 1,08 0,67
ostružiny 0,83 1,5 0,22
rybíz červený 0,73 1,47 0,24
rybíz černý 0,89 1,6 0,11
ryngle zelené 0,88 1,14 0,25
slívy 0,89 1,21 0,51
švestky 1,05 1,53 0,61
třešně 0,46 1,45 0,11
višně 0,34    

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *