Nakládaná zelená rajčata
- čerstvá menší zelená rajčata
Přísady a koření (pro litrovou sklenici):
- 2 kolečka citrónu
- malý kousek pomerančové kůry
- 1 – 2 hřebíčky
- kousek lusku vanilky
Nálev první:
- 1/2 l vody
- 1/4 l octa
Nálev druhý (na 1 l vody):
- 400 g cukru
Omytá rajčata nakrájíme příčně na půlky nabo na plátky, dáme do hrnce a zalijeme prvním nálevem tak, aby byla zcela potopena. Necháme v chladu 12 hodin stát.
Potom rajčata scedíme a necháme odkapat. Připravíme si druhý nálev: cukr svaříme s vodou, postupně v něm všechna rajčata ovaříme (asi 10 minut) a po té je vyndáme.
Na dno zavařovacích sklenic vložíme kolečka dobře omytého citrónu zbavená peciček, pomerančovou kůru, koření, přidáme ještě horká ovařená rajčata a zalijeme horkým cukerným nálevem.
Sklenice uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou odou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice s nakládanými zelenými rajčaty hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.
Napsat komentář