Sušení borůvek

Sušení borůvek v sušičce, troubě i venku

V sezóně borůvek, tohoto výborného a zdravého ovoce, si je můžeme pro pozdější spotřebu nasušit. Pak je můžeme jen tak mlsat a nebo použít jako lidový lék proti průjmu. Na sušení borůvek potřebujeme neporušené zralé borůvky.

Sušení borůvek – postup

Borůvky nejdříve přebereme, propláchneme na cedníku pod tekoucí vodou a necháme dobře odkapat. Před sušením je můžeme předvařit. Ponoříme je na cedníku nebo v drátěném košíku na několik vteřin do vařící vody, potom je ochladíme ve vodě studené a necháme oschnout.

Borůvky můžeme sušit na slunci, v troubě nebo v sušičce. Pokud je příznivé počasí rozložíme borůvky v jedné vrstvě a sušíme je na slunci. Občas s nimi zatřeseme, aby se rovnoměrně prosušily.

Chceme-li mít borůvky usušené rychleji nebo není dobré počasí, usušíme je v troubě nebo sušičce. Nejprve borůvky sušíme hodinu při teplotě 45 stupňů, potom při 60 stupních. Usušené borůvky by měly být tvrdé, ale pružné.

Související články:

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *