Kategorie: Černý kořen

Zavařování černého kořene

Zavařování černého kořene recepty

Černý kořen neboli hadí mord španělský je velmi výživná a hodnotná zelenina, která by se svojí biologickou a dietetickou hodnotou mohla řadit mezi přední zeleniny v našem jídelníčku. Jenom škoda, že černý kořen je u nás hodně opomíjenou zeleninou. Kořeny jsou lehce stravitelné a v syrovém stavu

Černý kořen ve sladkokyselém nálevu

Černý kořen ve sladkokyselém nálevu recept
Ingredience na černý kořen ve sladkokyselém nálevu:
  • rovné černé kořeny s bílou nebo nažloutlou dužinou

Koření a přísady (dávka pro litrovou sklenici):

  • 1 lžička žlutých hořčičných semínek
  • 2 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 1/2 cibule
  • případně 1 – 2 feferónky

Nálev (na 1 litr vody):

  • 0,25 l 8% octa
  • 100 g cukru
  • 20 g soli
Příprava receptu na černý kořen ve sladkokyselém nálevu:

Černý kořem důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a oškrábeme černou vrstvu.

Hned ho dáváme do vody okyselené kyselinou citrónovou (1 rovná lžička na 1 l vody), aby nezhnědl.

Očištěný kořen nakrájíme na kolečka a ovaříme v osolené vodě (10 g soli na 1 l vody) téměř doměkka.

Vše naplníme do zavařovacích sklenic, na jejichž dno jsme dali koření, proložíme kolečky cibule a případně kousky očištěné feferónky.

Sklenice zalijeme horkým nálevem, uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.

Po zahřátí na 90 stupňů při této