Kategorie: Švestky

Zavařování švestek

Zavařování švestek recepty

Švestky jsou velmi oblíbeným, u nás často pěstovaným ovocem. Obsahují spoustu vitamínů a látek prospěšných pro náš organismus. Nejvíce švestky konzumujeme asi čerstvé nebo je používáme na přípravu různých koláčů a

Švestkový kompot

Švestkový kompot recept
Ingredience na švestkový kompot:
  • téměř zralé, pevné a sladké švestky

Nálev (na 1 litr vody):

  • 400 g cukru

Příprava receptu na švestkový kompot:
Švestky přebereme, zbavíme stopek a dobře opereme. Připravené švestky rozkrájíme na půlky a vypeckujeme. Urovnáme je řeznou plochou dolů do zavařovacích sklenic a zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 85 stupňů při této teplotě

Švestky ve vlastní šťávě

Švestky ve vlastní šťávě recept

Sterilované švestky ve vlastní šťávě se nám v zimě budou určitě hodit k přípravě koláčů, buchet, bublaniny, žemlovky a ovocných knedlíků.

Ingredience na švestky ve vlastní šťávě:
  • tvrdé, zralé švestky
  • trochu cukru (nemusí být)
Příprava receptu na švestky ve vlastní šťávě:
Švestky zbavíme stopek, dobře omyjeme, necháme odkapat, nakrájíme na půlky a odpeckujeme. Půlky švestek skládáme těsně na sebe vnitřní stranou dolů do

Domácí švestková povidla

Domácí švestková povidla

Švestková povidla je tradiční recept, který se v sezóně švestek připravuje už odpradávna. Naše babičky by si pečení buchet, koláčů nebo zdobení vdolků bez povidel ani nedovedly představit.

Recept na švestková povidla

Ingredience na švestková povidla:
  • dobře vyzrálé, až přezrálé švestky s vysokým obsahem cukru
  • tence sloupnutá citrónová kůra
  • vanilkový lusk
  • skořice
Příprava receptu na domácí švestková povidla:
Švestky rozložíme na slunci a necháme je mírně zavadnout. Potom je zbavíme stopek a dobře omyjeme.

Pod pokličkou švestky rozvaříme s malým množstvím vody a prolisujeme přes síto s většími otvory, čímž odstraníme také pecky.

Nebo je rozloupeme, vyndáme

Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání recept

Švestková povidla bez míchání jsou poměrně snadný recept na tuto aromatickou pochoutku ze švestek, bez zdlouhavého stání u plotny a neustálého míchání. Je zde opravdu zakázáno povidla míchat. Největší práce je vlastně rozloupnout a vypeckovat švestky.

Ingredience na švestková povidla bez míchání:
  • 2,5 kg vypeckovaných švestek nebo rynglí
  • 350 g cukru
  • 0,15 l octa
Příprava receptu na švestková povidla bez míchání:
Omyté ovoce zbavíme stopek a pecek, rozloupané na půlky v kastrolu posypeme cukrem, polijeme octem a uložíme na 12 hodin na chladné místo. Potom vaříme velmi mírným varem asi 4 – 5 hodin. Nesmí se však směsí míchat.

Sušení švestek

Sušení švestek postup

Na sušení švestek jsou vhodné přezrálé, až mírně zavadlé větší švestky, které sami začínají opadávat ze stromů a mají vysoký obsah cukru.