Kategorie: Třešně

Zavařování třešní

Zavařování třešní recepty

Třešně jsou nejen jedním z nejoblíbenějších druhů našeho ovoce, ale mají také příznivé účinky na naše zdraví. K jídlu jsou samozřejmě nejlepší čerstvé, ale jejich sezóna netrvá věčně. Zavařování třešní je u nás hojně používaným

Třešňový kompot

Výborný třešňový kompot

Třešňový kompot je jedním z našich nejoblíbenějších ovocných kompotů. V zimních měsících nám určitě přijde k chuti třeba k nedělnímu obědu.

Ingredience na přípravu třešňového kompotu:
    • vyzrálé nepopraskané třešně

Nálev (na 1 litr vody):

  • 350 – 400 g cukru

Příprava receptu na třešňový kompot:
Třešně zbavíme stopek, přebereme a opereme. Pokud jsou třešně červivé namočíme je asi na 1 hodinu do slané vlažné vody (použijeme asi 20 g soli na 1 l vody).

Po té třešně dobře propláchneme a necháme okapat. Nasypeme je do sklenic a setřeseme. Třešně zalijeme

Sterilované třešně

Sterilované třešně recept

Sterilované třešně jsou výborné pro přípravu bublanin, koláčů, nákypů a podobně. V zimním období se nám jistě nějaká ta sklenice bude hodit.

Ingredience na sterilované třešně:
      • dobře vyzrálé tmavé nebo světlé třešně
      • cukr krystal

Příprava receptu na sterilované třešně:
Třešně zbavíme stopek, přebereme a dobře opereme. Červivé třešně namočíme do vlažné vody se solí (20 g soli na 1 l vody). Potom je propláchneme a necháme odkapat. Třešně naplníme do zavařovacích

Džem z rybízu a třešní

Džem z rybízu a třešní recept

Kombinací více druhů ovoce při jeho konzervování získáme nové chutě. Navíc má-li jedno ovoce málo pektinových látek a přidáme k němu ovoce s vyšším obsahem pektinů, nemusíme přidávat želírující přípravky. Zkuste si udělat džem z rybízu a třešní.

Ingredience na džem z rybízu a třešní:
      • 1 kg očištěného rybízu
      • 1 kg třešní
      • 1,15 kg cukru
      • 100 ml vody
Příprava receptu na džem z rybízu a třešní:
Opraný rybíz zbavíme třapin, dáme do kastrolu a za stálého míchání zahříváme, až se rozvaří.

Necháme jej prokapat přes sáček z jemné tkaniny nebo plátýnko. Rybíz neprotlačujeme, aby šťáva zůstala čirá. Z 1 kila získáme asi 1/2 l šťávy.

Třešňová marmeláda

Třešňová marmeláda recept

Domácí třešňová marmeláda je jeden ze způsobů, jak v sezóně zpracovat toto u nás tak oblíbené ovoce. Je výborná, velmi aromatická a navíc má i krásnou barvu.

Třešňová marmeláda – recept

Ingredience na přípravu třešňové marmelády:
    • čerstvé zralé třešně, nejlépe tmavé odrůdy

Na 1 kg třešňového protlaku:

  • 600 g cukru
  • 40 g pektogelu (1 balíček)
  • 3 g kyseliny citrónové

Příprava receptu na třešňovou marmeládu:
Omyté třešně zbavíme stopek a pecek a vytékající šťávu při tom zachytíme.

Jednoduchý návod na odpeckování třešní naleznete zde – Jak vypeckovat třešně bez odpeckovače – video.

Třešně zalijeme několika lžícemi vody a přiklopené dusíme doměkka. Po té je prolisujeme na sítu nebo

Třešňový džem

Třešňový džem recept

Domácí třešňový džem je jedna z možností, jak zpracovat úrodu třešní. Nejvhodnější pro jeho přípravu jsou dobře vyzrálé, pěkně vybarvené třešně s pevnou dužinou.

Ingredience na třešňový džem:
    • zralé, dobře vybarvené třešně

Na 1 kg odpeckovaných třešní:

  • 500 g cukru
  • 40 g pektogelu (1 balíček)
  • 3 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na třešňový džem:
Třešně zbavíme stopek a omyjeme. Jsou-li červivé namočíme je na 1 hodinu do slané, vlažné vody (20 g soli na 1 l vody).

Potom je propláchneme, necháme odkapat, odtraníme pecky, přičemž zachytíme šťávu. Třešně podlijeme malým množstvím vody, přidáme zachycenou šťávu a 10 minut vaříme.

Potom přidáme pektogel s trochou

Třešňový mošt

Třešňový mošt recept
Ingredience na třešňový mošt:
      • přezrálé tmavé třešně nebo směs tmavých a světlých třešní, v níž převládají tmavé
      • kyselina citrónová
Příprava receptu na třešňový mošt:
Třešně zbavíme stopek, omyjeme a necháme odkapat (červivé namočíme do vody s přídavkem soli – 20 g na 1 l vody a pak propláchneme).

Třešně zbavíme pecek a rozdrtíme. Součastně můžeme rozdrtit

Třešňová povidla

Třešňová povidla recept

V třešňové sezóně si můžeme z tohoto výborného ovoce přiravit trochu netradiční recept na třešňová povidla.

Ingredience na třešňová povidla:
      • velmi zralé, až přezrálé třešně
      • na 1 kg třešňového protlaku 50 – 70 g cukru
Příprava receptu na třešňová povidla:

Třešně zbavíme stopek a opereme. Jsou-li červivé, namočíme je na jednu 1 hodinu do vlažného solného roztoku (na 1 l vody 20 g soli).

Potom je dobře propláchneme, podlijeme malým množstvím vody a rozvaříme doměkka. Rozvařené třešně prolisujeme přes sítko, přičemž