Kategorie: Fazolky

Zavařování fazolek

Zavařování fazolek recepty

Fazole jsou luštěnina bohatá na železo, vápník, draslík, vitamíny skupiny B, bílkovinu a jiné látky velmi prospěšné našemu organismu. Zelené fazolky navíc obsahují hodně vitamínu C, kyselinu listovou a spoustu rostlinné vlákniny. Pro

Nakládané fazolky ve sladkokyselém nálevu

Nakládané fazolky ve sladkokyselém nálevu recept
Ingredience na nakládané fazolky ve sladkokyselém nálevu:
  • mladé křehké fazolky s měkkými nezbarvenými semeny

Nálev (na 1 litr vody):

  • 0,25 l 8% octa
  • 100 g cukru
  • 30 g soli

Koření (pro litrovou sklenici):

  • 3 kuličky nového koření
  • 2 kuličky pepře nebo saturejka
  • 1/2 bobkového listu

Příprava receptu na nakládané fazolky ve sladkokyselém nálevu:

Z fazolových lusků odkrojíme stopky a špičky, odstraníme vlákna, dobře je omyjeme a dáme do mírně osolené vroucí vody (10 g soli na 1 l vody). Potom fazolky povaříme téměř doměkka (asi 5 minut), vyjmeme a po odkapání můžeme nakrájet na šikmé proužky. Naplníme je do zavařovacích sklenic, proložíme kořením, zalijeme horkým nálevem a uzavřeme víčky. Sklenice s fazolkami dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice s nakládanými fazolkami ve sladkokyselém nálevu vyndáme a necháme vychladnout.

Sterilované fazolky ve slaném nálevu

Sterilované fazolky ve slaném nálevu recept
Ingredience na sterilované fazolky ve slaném nálevu:
  • mladé, křehké fazolky s měkkými, nezbarvenými semeny

Nálev (na 1 litr vody):

  • 20 g soli

Příprava receptu na sterilované fazolky ve slaném nálevu:

Fazolky zbavíme, špiček, stopek a vláken a ovaříme téměř doměkka (asi 5 minut). Hned je ochladíme ve studené vodě, scedíme a po odkapání urovnáme do sklenic. Zalijeme je vařícím nálevem, připevníme víčka, dáme do zavařovacího hrnce a sterilujeme. Po zahřátí na 100 stupňů při této teplotě sterilujeme 55 – 60