Kategorie: Fazolky
Zavařování fazolek
Nakládané fazolky ve sladkokyselém nálevu
- mladé křehké fazolky s měkkými nezbarvenými semeny
Nálev (na 1 litr vody):
- 0,25 l 8% octa
- 100 g cukru
- 30 g soli
Koření (pro litrovou sklenici):
- 3 kuličky nového koření
- 2 kuličky pepře nebo saturejka
- 1/2 bobkového listu
Příprava receptu na nakládané fazolky ve sladkokyselém nálevu:
Z fazolových lusků odkrojíme stopky a špičky, odstraníme vlákna, dobře je omyjeme a dáme do mírně osolené vroucí vody (10 g soli na 1 l vody). Potom fazolky povaříme téměř doměkka (asi 5 minut), vyjmeme a po odkapání můžeme nakrájet na šikmé proužky. Naplníme je do zavařovacích sklenic, proložíme kořením, zalijeme horkým nálevem a uzavřeme víčky. Sklenice s fazolkami dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice s nakládanými fazolkami ve sladkokyselém nálevu vyndáme a necháme vychladnout.
Sterilované fazolky ve slaném nálevu
- mladé, křehké fazolky s měkkými, nezbarvenými semeny
Nálev (na 1 litr vody):
- 20 g soli
Příprava receptu na sterilované fazolky ve slaném nálevu:
Fazolky zbavíme, špiček, stopek a vláken a ovaříme téměř doměkka (asi 5 minut). Hned je ochladíme ve studené vodě, scedíme a po odkapání urovnáme do sklenic. Zalijeme je vařícím nálevem, připevníme víčka, dáme do zavařovacího hrnce a sterilujeme. Po zahřátí na 100 stupňů při této teplotě sterilujeme 55 – 60