Zavařování hub

Zavařování hub postupy

Zavařeniny z hub jsou oblíbené pro dobrou chuť, vůni a široké uplatnění při přípravě pokrmů i pro zpestření jídelníčku. Vzhledem k tomu, že houby rychle podléhají zkáze, musíme o jejich kvalitu dbát už od sběru. Houby je nejlépe sbírat v ranních hodinách, protože jsou nočním chladem vychlazené a potom i déle vydrží. Při sběru je hned očistíme od hlíny a jehličí a uložíme do košíku, aby se nezapařily a nepolámaly. Houby je nejlépe zavařovat do 24 hodin po sběru. Do té doby je uložíme na chlaném a vzdušném místě. Houby jsou těžce stravitelné, konzervací se však jejich stravitelnost zvyšuje.

Pro učely zavařování používáme jen čerstvé, mladé a zdravé houby, které dobře opereme, větší pokrájíme a předvaříme. Odkapané houby naplníme do sklenic, setřeseme, zalijeme nálevem a sterilujeme. Složení nálevu, přísady, koření a doby sterilace jsou uvedeny u každého receptu.

Houby můžeme také usušit. K tomu jsou nejvhodnější všechny druhy hřibovitých hub, kozáky, klouzky, václavky, pravé ryzce i lišky. Houby by se měli sušit během 2 – 3 dnů, aby si uchovaly pěknou barvu.

 Zavařování hub recepty

Zamražení hub, je také jeden ze způsobů jejich uchování. Očištěné a oprané houby se musí před uložením do mrazáku předvařit. Zamražené houby je dobré spotřebovat do 2 měsíců. Před použitím se nerozmrazují, ale dávají se do vařící vody, omáčky, na cibulku a podobně. Více o zavařování hub naleznete v našich receptech.

Zavařování hub – související recepty: