Kategorie: Celer

Kořenová zelenina v soli

Kořenová zelenina v soli - recept

Samozřejmě není nad čerstvou zeleninu, ale pokud jí máme v sezóně přebytek a nevíme si s tím rady, sáhneme určitě po nějakém receptu a zeleninu naložíme do sklenic. Kořenová zelenina v soli je jeden ze způsobů konzervace pro její pozdější spotřebu. V zimě jí můžeme použít do polévky, omáčky a podobně.

Zavařování celeru

Zavařování celeru recepty

Celer je u nás hojně používanou, aromatickou, kořenovou zeleninou. Má také mnoho blahodárných účinků na náš organismus. Působí pozitivně na trávící soustavu, snižuje krevní tlak, upravuje hladinu cholesterolu, posiluje nervovou

Sterilovaný celer ve sladkokyselém nálevu

Sterilovaný celer ve sladkokyselém nálevu recept
Ingredience na sterilovaný celer ve sladkokyselém nálevu:
  • čerstvý tvrdý celer
  • 2 kolečka cibule (do jedné sklenice)

Koření (pro litrovou sklenici):

  • 2 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1/3 lžičky žlutých hořčičných semínek

Nálev (na 1 litr vody):

  • 0,3 l 8% octa
  • 20 g soli
  • 65 g cukru
Příprava receptu na sterilovaný celer ve sladkokyselém nálevu:

Celer na chvíli namočíme do studené vody. Potom ho omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky, menší hranolky nebo plátky silné asi 7 mm.

Pokrájený celer povaříme téměř doměkka ve vodě s kyselinou citrónovou (10 g na 1 l vody). Celer vyndáme, propláchneme na cedníku studenou vodou a necháme odkapat.

Po té ho naplníme do sklenic, na jejichž dno jsme dali koření a cibuli, zalijeme horkým nálevem, uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.

Po zahřátí na 95 stupňů při této teplotě sterilujeme 30 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 25 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice

Sušená celerová nať

Sušená celerová nať recept

Sušená celerová nať se používá do polévek, pomazánek, bylinkového másla a podobně.
Příprava sušené celerové natě:
Čerstvou celerovou nať nejprve zbavíme žlutých a poškozených listů, opereme ve vodě, necháme odkapat a rozkrájíme na kousky dlouhé asi 10 cm.

Sušený celer

Sušený celer postup

Sušený celer si i po usušení uchovává své chuťové vlastnosti. Je vhodný zejména do polévek a omáček.

Příprava receptu na sušený celer (bulvy):
Čerstvé bulvy celeru namočíme do studené vody, po chvilce je dobře omyjeme, oloupeme a znova opláchneme. Celer rozkrojíme na půlky nebo čtvrtky, ovaříme ve vodě, až je uvnitř měkký a když ho nabodneme na vidlici, lehce z ní

Řapíkatý celer a co obsahuje

Řapíkatý celer a co obsahuje tato zdravá zelenina

Celer řapíkatý na rozdíl od celeru bulvového vytváří větší nadzemní část a má malou bulvu, která je nevhodná ke spotřebě. Listové řapíky jsou silné a dužnaté. Tradiční odrůdy se dříve bělily například vysokým nahrnováním zeminy k řapíkům, svazováním rostlin, obalováním řapíků tmavým papírem, popřípadě se celé rostliny ukládaly do temného sklepa nebo do zakrytého pařeniště, kde se po čase vybělily. Nové odrůdy s bělavými až žlutozelenými listy jsou samobělící. Řapíky se upravují podobně jako chřest, fazolové lusky nebo se přidávají do karbanátků, jako například pór. Je to cenná a chutná zelenina s dietetickými účinky. Takže proč jíst řapíkatý celer a co obsahuje tato neprávem trochu opomíjená zelenina?

Řapíkatý celer a co obsahuje tato zdraví prospěšná zelenina

Tak jako celer bulvový i jeho příbuzný celer řapíkatý je zelenina s vysokým obsahem vitamínů a minerálů. Řapíkatý celer je především bohatým zdrojem vitamínu C, dále obsahuje vitamín A, E, K a některé vitamíny