Kategorie: Křen

Zavařování křenu

Zavařování křenu recepty

Křen je kořenová, silně aromatická zelenina, s nezaměnitelnou štiplavou chutí. V kuchyni ho používáme jako koření a zeleninu hlavně jako přílohu k masu, do různých pomazánek, ale můžeme z něj připravit i chutnou křenovou omáčku.

Sterilovaný křen

Sterilovaný křen recept
Ingredience na sterilovaný křen ve sladkokyselém nálevu :
  • 400 g očištěného křenu

Nálev:

  • 0,2 l vody
  • 0,04 l 8% octa
  • 80 g pískového cukru
  • 10 g soli
Příprava receptu na sterilovaný křen ve sladkokyselém nálevu:

Vodu svaříme s cukrem a solí, přidáme ocet a opět přivedeme k varu.

Křen jemně nastrouháme, spaříme nálevem, hned naplníme do zavařovacích sklenic a uzavřeme.

Skleničky dáme do zavařovacího hrnce s teplou vodou a sterilujeme.

Po zahřátí na 90 stupňů při této

Křen s jablky

Křen s jablky recept

Sterilovaný křen s jablky je pikantní pochoutka k vařenému nebo grilovanému masu. Díky sterilaci nám vydrží opravdu dlouho.

Ingredience na křen s jablky:
  • 250 g strouhaného křenu
  • 70 g strouhaných jablek
  • 0,05 l 8% octa
  • 3 – 4 g cukru
  • 5 g soli
  • 3 lžičky vody
Příprava receptu na křen s jablky:

Křen oloupeme a nastrouháme najemno (je třeba mít při ruce kapesníky, protože si určitě popláčete).

Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a také nastrouháme.

Všechny suroviny smícháme