Příprava nálevu na kompoty

Příprava nálevu na kompoty

Příprava nálevu na kompoty je nedílnou součástí zavařování ovoce. Ten nám v kompotech upravuje chuť ovoce, vytěsní vzduch mezi jednotlivými plody a umožní jejich dokonalé prohřátí při sterilaci.

Příprava nálevu na kompoty

Nálev připravujeme vždy před plněním plodů do sklenic, abychom ovoce co nejrychleji zalili, obaly uzavřeli a nechali sterilovat. Odvážený cukr a odměřené množství vody zahřejeme k varu za občasného promíchání. Množství cukru, které je zapotřebí k přípravě nálevu na kompoty je přímo závislé na obsahu cukru a kyselin v ovoci (přeslazený nebo málo sladký kompot není tak chutný). Množství nálevu potřebné k zalití ovoce tvoří asi jednu třetinu objemu použitých sklenic.

Pokud máme ve sklenicích ovoce hodně natěsnané (většinou u menších plodů) je spotřeba nálevu pochopitelně menší, proto se často připravuje nálev o něco sladší (dávku cukru lze zvýšit o 20 %). Naopak při přípravě nálevu u ovoce sladšího nebo chceme-li kompoty s nižším energetickým obsahem, množství cukru uvedené v receptech snížíme podle potřeby. Nálev na kompoty z málo kyselého ovoce (hrušky, třešně a podobně) připravujeme s malou dávkou kyseliny citrónové.

Pokud neodhadneme množství připravovaného nálevu a zbyde nám, můžeme ho uchovat v čisté a uzavřené zavařovací sklenici pro příští zavařování. Naopak pokud jsme udělali nálevu málo a nestačí k zalití všech sklenic, můžeme ovoce ve sklenici přímo prosypat cukrem a zalít horkou vodou. Po té sklenice ihned uzavřeme víčky (před tím ještě otřeme okraje) a kompoty sterilujeme.

Množství cukru potřebné k nálevu na kompoty u různých druhů ovoce jsou uvedeny v rubrikách u jednotlivých receptů. Snad se hodí uvést příklady u nejoblíbenějších druhů kompotovaného ovoce. Množství je vždy na 1 l vody.

Ovoce Cukr (g) Kyselina citrónová (g)
Angrešt 700  
Borůvky 550  
Broskve 400  
Hrušky 250 – 300 1
Jablka 400  
Jahody 500 1
Maliny 600 1
Meruňky 550 – 600  
Rybíz 850  
Švestky 400  
Třešně 350 – 400  
Višně 600  

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *