Kategorie: Špendlíky a mirabelky

Zavařování špendlíků a mirabelek

Zavařování špendlíků a mirabelek recepty

Špendlík je vlastně malá žlutá švestka úzce příbuzná s mirabelkou, která se nachází hojně u našich cest. Mirabelky jsou různobarevné (od žluté až po tmavě fialovou), planě rostoucí ovoce. Jak špendlíky tak i mirabelky konzumujeme čerstvé, používáme je k přípravě knedlíků a koláčů, ale můžeme

Špendlíková marmeláda

Špendlíková marmeláda

Ze špendlíků nebo mirabelek, kterých bývá v některých místech okolo cest opravdu velká úroda, se může připravit opravdu dobrá špendlíková marmeláda

Ingredience na špendlíkovou marmeládu:
  • nepřezrálé špendlíky nebo mirabelky

Na 1 kg špendlíkového protlaku:

  • 600 g cukru
  • 2 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na špendlíkovou (mirabelkovou) marmeládu:

Špendlíky zbavíme stopek, omyjeme, vypeckujeme, případně pokrájíme, povaříme s malým množstvím vody a prolisujeme. Protlak prudce vaříme asi 20 – 30 minut, potom v několika dávkách přidáme cukr tak, abychom nepřerušily var. S poslední dávkou cukru přidáme kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžičce vody. Hotovou špendlíkovou marmeládu naplníme do

Špendlíkový džem

Špendlíkový džem recept
Ingredience na špendlíkový džem:
  • méně zralé špendlíky nebo mirabelky

Na 1 kg odpeckovaných špendlíků nebo mirabelek:

  • 700 g krystalového cukru
  • 40 g pektogelu
  • 2 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na špendlíkový (mirabelkový) džem:

Špendlíky (mirabelky) zbavíme stopek, opláchneme, necháme odkapat a vypeckujeme. Prosypeme je 500 g cukru, podlijeme trochou vody a 5 minut povaříme. Sundáme z plotýnky a necháme přes noc proslazovat. Druhý den směs opět povaříme, až trochu zhoustne, přidáme pektogel promíchaný se zbývajícím cukrem a opět vaříme. Ke konci varu přidáme kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžičce vody.