Kategorie: Sterilované zeleninové směsi a saláty

Zimní salát

Zimní salát recept
Ingredience na zimní salát:
  • stejné díly mrkve, celeru, petržele a bílého zelí

Koření (pro litrovou sklenici):

  • 1/4 lžičky chilli koření nebo 1 – 2 feferónky

Nálev (na 1 litr vody):

  • 0,3 l 8% octa
  • 80 – 100 g cukru
  • 20 – 25 g soli
Příprava receptu na sterilovaný zimní salát:
Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na hranolky a zelí na čtverečky.

Celer a petržel dáme do osolené vroucí vody (10 g soli na 1 l) a vaříme 15 minut. Potom předvaříme mrkev rovněž 15 minut.

Nakrájené zelí povaříme v osolené vodě asi 10 minut. Zeleninu necháme dobře odkapat, v míse promícháme a naplníme do zavařovacích sklenic.

Přidáme koření nebo omyté feferónky, zalijeme horkým nálevem a uzavřeme

Sterilovaný zeleninový salát

Sterilovaný zeleninový salát recept
Ingredience na sterilovaný zeleninový salát:
  • stejný díl paprik, celeru, cibule a mrkve

Koření(dávka pro litrovou sklenici):

  • 1/2 lžičky hořčičných semínek
  • 3 celé pepře
  • 2 zrnka nového koření
  • 2 hřebíčky

Nálev (na 1 litr vody):

  • 0,3 l 8% octa
  • 20 g soli
  • 80 g cukru
Příprava receptu na sterilovaný zeleninový salát:

Očištěné papriky nakrájíme na proužky, celer a mrkev na hranolky a cibuli na kolečka. Celer a mrkev povaříme odděleně v mírně osolené vodě (10 g soli na 1 l vody) asi 15 minut.

Papriky povaříme 5 minut ve vývaru z celeru. Předvařenou zeleninu a syrovou cibuli urovnáváme ve vrstvách do zavařovacích sklenic, proložíme kořením a zalijeme horkým nálevem.

Příprava nálevu: vývar z celeru doplníme vodou na příslušné množství, přidáme cukr, sůl (dávku sníženou o množství použité při předváření zeleniny), přivedeme k varu, přilijeme ocet a opět přivedeme k varu.

Domácí čalamáda

Domácí čalamáda recept

Domácí čalamáda je výborná a univerzální příloha hlavě k masitým pokrmům.

Ingredience na domácí čalamádu:
  • libovolný podíl okurek, zelených (červených) rajčat, dužnatých červených nebo zelených paprik, cibule a bílého zelí

Koření (dávka pro litrovou sklenici):

  • 1 bobkový list
  • 1/3 lžičky hořčičného semínka

Nálev (na 1 litr vody):

  • 0,3 l 8% octa
  • 20 g soli
  • 80 g cukru
Příprava receptu na domácí čalamádu:
Omyté a očištěné papriky nakrájíme na proužky, vložíme do vařící osolené vody (10 g soli na 1 l vody) a povaříme 5 minut, pak je vyndáme.

Zelí zbavíme špatných listů a košťálu a nakrájíme na proužky. Vložíme ho do vařící osolené vody (10 g soli na 1 l vody), povaříme 10 minut, scedíme a necháme odkapat.

Okurky omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká půlkolečka. Rajčata nakrájíme na půlky a ovaříme doměkka v osolené vodě.

Zeleninu skládáme po vrstvách do zavařovacích sklenic, proložíme kořením, zalijeme horkým nálevem a uzavřeme.

Sterilovaná zelenina do bramborového salátu

Sterilovaná zelenina do bramborového salátu recept

Sterilovaná zelenina do bramborového salátu se používá nejen k přípravě bramborového, ale i francouzského, vlašského nebo fazolového salátu.

Ingredience na sterilovanou zeleninu do bramborového salátu:
  • přibližně stejné díly očištěné mrkve, celeru a vyloupaného hrášku, cibule

Koření (dávka pro litrovou sklenici):

  • 4 kuličky pepře
  • kousek bobkového listu

Nálev (na 1 litr vody):

  • 0,2 l 8% octa
  • 25 g soli
  • 60 g cukru
Příprava receptu na sterilovanou zeleninu do bramborového salátu:

Očištěný celer rozkrájíme na plátky (asi 8 mm silné) a pokud je třeba hned je dáme do vody okyselené kyselinou citrónovou, aby na vzduchu nezhnědly, než pokrájíme všechen celer. Pokrájený celer ovaříme v osolené vodě (na 1 litr 10 g soli), až lehce sklouzne, když ho nabodneme na vidlici. Potom ho ochladíme ve studené vodě a nakrájíme na kostičky.

Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka nebo plátky (silné asi 8 mm), ovaříme asi 10 – 15 minut v osolené vodě (10 g soli na 1 litr vody) doměkka. Potom mrkev vyndáme, ochladíme ve studené vodě a nakrájíme také na kostičky.