Příprava povidel
Povidla jsou rozvařené ovoce zahuštěné odpařením vody do tuhé konzistence a jsou trvanlivá bez další konzervace. Příprava povidel probíhá odpařením vody čímž se zahustí obsah cukrů a kyselin a tím se zamezí škodlivé činnosti mikroorganismů. Povidla můžeme připravovat z různých druhů ovoce. Nejvhodnější je ovoce s vysokým obsahem cukrů, nejlépe přezrálé. Nejoblíbenější jsou povidla ze švestek.
Ovoce přebereme, omyjeme, případně pokrájíme nebo rozvaříme a prolisujeme na hrubém sítu, čímž se také zbavíme pecek. Ovoce sice můžeme odpeckovat a rozemlít před rozvařením, ale varem získávají povidla od pecek příjemnou, aromatickou příchuť. Protlak odpařujeme za stálého míchání. Přislazujeme-li povidla, cukr (jen malé množství) přidáváme až ke konci varu. Že jsou povidla hotová poznáme například tak, jestli-že ponoříme do povidel lžíci a povidla z ní po vytažení neodkapávají. Přiměřená tuhost povidel je velmi důležitá. Příliš řídká povidla snadno plesnivějí a kvasí, hodně tuhá musíme před použitím pokrájet a rozvařit s vodou.
Ještě horká povidla nalijeme do sklenic, upěchujeme je a kulatým nožem můžeme propíchat, abychom odstranily vzduch. Sklenice hned uzavřeme víčky a otočíme dnem vzhůru. Povidla skladujeme v suchu a chladu.