Jak zabránit, aby jablka nezhnědla

Krájení oloupaných jablek na jablečné zavařeniny trvá vždy nějakou dobu, takže musíme vyřešit „jak zabránit, aby jablka nezhnědla“. Uděláme to tak, že nakrájená jablka postupně vkládáme do studené vody s přídavkem octa (1 lžička na 1 litr vody) nebo kyseliny citrónové (5 g na 1 litr vody). Při loupání a krájení je třeba postupovat vždy co nejrychleji, aby na vzduchu nebo v roztoku byly co nejkratší dobu.

Podobný postup používáme také například při zavařování hrušek nebo sušení meruněk. Než si všechny meruňky připravíme ( rozkrojíme a odstraníme pecky) vkládáme je do vody okyselené kyselinou citrónovou, aby na vzduchu nehnědly.

 

Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *