Jablečný kompot

Jablečný kompot recept
Ingredience na jablečný kompot:
    • jablka s bílou dužinou

Nálev (na 1 litr vody):

  • 400 g cukru

Příprava receptu na domácí jablečný kompot:
Omytá jablka oloupeme, odstraníme stopky a zbytky okvětí. Rozkrájíme je na čtvrtky nebo osminky a odstraníme jádřince nebo je rozkrojíme příčně odstraníme jádřince a nakrájíme na kolečka.

Jablka vkládáme do studené vody, kam jsme přidali kyselinu citrónovou (5 g na 1 l vody), aby nezhnědla. Potom je vyndáme, opláchneme, necháme odkapat a ovaříme je asi 3 – 5 minut v cukerném roztoku (3 g kyseliny citrónové a 100 g cukru na 1 l vody). Jablka nakrájená na kolečka obyčejně neovařujeme.

Jablka pak ochladíme ve studené vodě a urovnáme do zavařovacích sklenic (můžeme proložit celou skořicí). Sklenice zalijeme horkým nálevem připraveným z cukerného roztoku, který máme od ovařených jablek a doplníme ho zbylým cukrem.

Sklenice uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 85 stupňů při této teplotě sterilujeme 20 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l). Sklenice o obsahu 0,5 l sterilujeme o 5 minut méně. Neovařená jablka pokrájená na kolečka sterilujeme 25 minut. Po ukončení sterilace sklenice s jablečným kompotem hned vyndáme z hrnce.

Tipy, rady a postupy při přípravě jablečného kompotu
Pro výrobu jablečného kompotu musí být ovoce nepoškozené a dobře vyzrálé (ne přezrálé). Při plnění sklenic připravenými řezy z jablek, je můžeme prokládat skořicí.

Příprava nálevu na jablečný kompot
Pokud by nám nálev nestačil a už by se nám nevyplatilo dělat nový, stačí jablečné řezy ve sklenici posypat cukrem a zalít horkou vodou. Naopak zbude-li nám nálev, můžeme ho uchovat v chladu, v čisté zavařovací sklenici pro příští zavařování a dávku cukru potom jen upravit podle druhu zavařovaného ovoce.

Sterilace jablečného kompotu
Před samotnou sterilací předchází zahřátí na určitou teplotu, které by mělo trvat okolo 20 minut. Pokud zavařujeme jenom menší množství sklenic, můžeme použít větší hrnec s poklicí, do kterého dáme na dno dřevěnou mřížku nebo třeba čistou utěrku (aby nám sklenice nepopraskaly) a použijeme vhodný teploměr. Více o zavařování kompotů naleznete níže.

Související články a recepty:

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *