Nálev na okurky na jednu sklenici

Tento nálev na okurky na jednu sklenici se používá, když nám při zavařování okurek zbyde jedna nebo dvě sklenice, ale nestačí nám nálev. Nebo také když zavařujeme menší množství okurek a nevyplatí se nám nálev vařit. Já to také někdy používám, když mi ve skleníku dozraje menší množství okurek. Nemohu je skladovat delší dobu, než mi dorostou další, protože by zavadly.

Na dno do sklenice dáme koření a přísady jako u klasických okurek ve sladkokyselém nálevu (2 kuličky nového koření, 2 kuličky pepře, 1/2 bobkového listu, 1/2 lžičky hořčičného semínka, případně 1 hřebíček nebo špetka tymiánu, 2 kolečka mrkve, 2 kolečka cibule, 2 kolečka křenu, snítka kopru). Potom do sklenice urovnáme svisle okurky a nahoru položíme napříč kratší okurky.

Nakonec místo připraveného nálevu do jedné sklenice o obsahu 720 ml nalijeme 55 – 60 ml 8% octa, nasypeme 6 g soli (1 lžička) a 15 – 20 g krystalovéh cukru (1 mírně navršená lžíce), okurky zalijeme vařící vodou, zavíčkujeme a můžeme sterilovat. Zavařujeme stejně jako u okurek ve sladkokyselém nálevu 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l).

Související články a recepty:

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *