Kategorie: Černý bez

Bezinkový sirup z plodů

Bezinkový sirup z plodů černého bezu za studena

Černý bez je všeobecně známý keř, někdy i strom, který zkrášluje své okolí hned dvakrát do roka. Na jaře v květnu rozkvete intenzívně vonícími, plochými vrcholíky žlutobílých květů a na podzim, když začínají žloutnout a opadávat jeho lístky a tím se odhalují bohaté střapce sytě černých plodů – bezinek. Bezinkový sirup z plodů černého bezu za studena je jednoduchý a rychlý recept, který stojí určitě za zkoušku nejen kvůli jeho výborným chuťovým vlastnostem, ale i pro blahodárné účinky černého bezu na náš organismus.

Recept na bezinkový sirup z plodů černého bezu

Ingredience na bezinkový sirup z plodů černého bezu:
  • čerstvé, dobře vyzrálé bezinky

Na 1 kg očištěných bezinek :

  • 1 l vody

Na 1 l šťávy

  • 1,5 kg cukru
  • pomerančová kůra

Příprava bezinkového sirupu za studena:
Bezinky opereme, otrháme od stopek, rozmačkáme, odvážíme a zalijeme odměřeným množstvím studené (převařené) vody.

K bezinkám přidáme tence sloupnutou kůru z jednoho dobře omytého pomeranče, povážeme pergamenovým papírem a necháme stát 24 – 36 hodin v chladné místnosti.

Potom necháme směs bez mačkání volně překapat přes plátěný sáček nebo plátýnko.

Zavařování černého bezu

Zavařování černého bezu recepty

Černý bez je pro jeho léčivé účinky u nás již od pradávna hojně využíván v lidovém lékařství. Tepelně upraveným a zavařeným bezinkám se připisují močopudné účinky, zvyšující pocení, používá se při léčbě bronchitid, neuralgií a

Med z květů černého bezu

Med z květů černého bezu recept
Ingredince na med z květů černého bezu:
      • 40 květů černého bezu (otrhaného za sucha)
      • 1 l vody
      • 2 kg cukru krystal
      • 2 vanilkové cukry
      • 2 citróny

Příprava receptu na med z květů černého bezu:

Květy zbavené hmyzu a jiných nečistot, obereme, propláchneme a dáme do hrnce s vodou. Přidáme dobře omyté citóny pokrájené na plátky a vaříme asi 10 minut.

Potom je necháme v chladu louhovat 24 hodin. Po této době scedíme, květy hodně vymačkáme, přidáme

Šťáva z květů černého bezu

Šťáva z květů černého bezu recept
Ingredience na šťávu z květů černého bezu:
      • 40 květů černého bezu (sbíraných za suchého počasí)
      • 3 litry vody
      • 2 kg cukru
      • 3 citróny
      • 80 g kyseliny citrónové

Příprava receptu na šťávu z květů černého bezu:
Dobře propláchnuté květy dáme do vody, přidáme jeden citrón nakrájený na kolečka, přivedeme do varu a hned odstavíme.

Necháme 1 den louhovat a potom přecedíme do hrnce. Přidáme vymačkanou šťávu ze zbývajících citrónů, cukr a kyselinu citrónovou. Za občasného zamíchání přivedeme opět k varu a odstavíme.

Sušení květů černého bezu a bezinek

Sušení květů černého bezu a bezinek (plodů)

Černý bez je bezpochyby jednou z nejznámějších a nejpoužívanějších bylin. Keř kvete v květnu až červenci žlutavěbílými chocholíky pronikavě vonících květů. Plodem jsou černofialové bobulky (bezinky), které dozrávají v září. Květ černého bezu je oblíbenou surovinou pro přípravu medu, sirupu a limonády. Čerstvé květy se dají obalit a osmažit jako řízky (kosmatice). Z plodů (bezinek) lze připravit kompot, džem, marmeládu, sirup a podobně. Obojí můžeme samozřejmě i usušit. Takže jak správně postupovat při sušení květů černého bezu a bezinek, abychom si udělali zásoby pro pozdější použití?

Sběr a sušení květů černého bezu a bezinek

Sběr a sušení květů

Květ černého bezu sbíráme v květnu až červnu, dříve než začnou květy opadávat. Ideální je sbírat květenství, které není ještě v plném květu. Ulamujeme nebo ustřiháváme celá květenství. Sušíme je zavěšené v trsech nebo je

Bezinková marmeláda

Bezinková marmeláda recept

Bezinková marmeláda je jedna z chutných úprav těchto zdravých plodů. Na podzim v sezóně voňavých bezinek stojí určitě tato marmeláda za zkoušku.

Ingredience na přípravu bezinkové marmelády:
      • 1 kg dobře vyzrálých bezinek (plodů černého bezu)
      • 600 g cukru
      • 1 pektogel (40 g)
      • 3 g kyseliny citrónové

Příprava receptu na bezinkovou marmeládu:
Bezinky opereme, vidličkou nebo rukou (s gumovou rukavicí) otrháme od stopek a odvážíme. Potom je rozmačkáme, nalijeme do hrnce a povaříme, až se část tekutiny odpaří a slupky změknou. Pokud chceme mít marmeládu jemnější, bezinky prolisujeme. Takto připravené bezinky odpařujeme v kastrolu, až se objem zmenší asi o polovinu. Potom přidáme

Šumivá bezová limonáda

Limonáda z černého bezu

Šumivá bezová limonáda z květů černého bezu dobře vychlazená, je osvěžující pití na horké letní dny.

Ingredience na domácí šumivou bezovou limonádu:
      • 5 květů černého bezu
      • 4 l vody
      • 400 g cukru
      • 2 citróny
      • 100 ml 8% octa

Příprava receptu na domácí bezovou limonádu:
Vodu převaříme, vychladíme a přelijeme do pětilitrové sklenice.

Přidáme čisté květy, cukr, ocet, dobře omyté, peciček zbavené a na plátky pokrájené citróny (i s kůrou).

Láhev zavážeme řídkou tkaninou, postavíme na teplé místo a necháme