Kategorie: Černý bez
Bezinkový sirup z plodů
Černý bez je všeobecně známý keř, někdy i strom, který zkrášluje své okolí hned dvakrát do roka. Na jaře v květnu rozkvete intenzívně vonícími, plochými vrcholíky žlutobílých květů a na podzim, když začínají žloutnout a opadávat jeho lístky a tím se odhalují bohaté střapce sytě černých plodů – bezinek. Bezinkový sirup z plodů černého bezu za studena je jednoduchý a rychlý recept, který stojí určitě za zkoušku nejen kvůli jeho výborným chuťovým vlastnostem, ale i pro blahodárné účinky černého bezu na náš organismus.
Recept na bezinkový sirup z plodů černého bezu
- čerstvé, dobře vyzrálé bezinky
Na 1 kg očištěných bezinek :
- 1 l vody
Na 1 l šťávy
- 1,5 kg cukru
- pomerančová kůra
Příprava bezinkového sirupu za studena:
Bezinky opereme, otrháme od stopek, rozmačkáme, odvážíme a zalijeme odměřeným množstvím studené (převařené) vody.
K bezinkám přidáme tence sloupnutou kůru z jednoho dobře omytého pomeranče, povážeme pergamenovým papírem a necháme stát 24 – 36 hodin v chladné místnosti.
Potom necháme směs bez mačkání volně překapat přes plátěný sáček nebo plátýnko.
Zavařování černého bezu
Med z květů černého bezu
-
-
- 40 květů černého bezu (otrhaného za sucha)
- 1 l vody
- 2 kg cukru krystal
- 2 vanilkové cukry
- 2 citróny
-
Příprava receptu na med z květů černého bezu:
Květy zbavené hmyzu a jiných nečistot, obereme, propláchneme a dáme do hrnce s vodou. Přidáme dobře omyté citóny pokrájené na plátky a vaříme asi 10 minut.
Potom je necháme v chladu louhovat 24 hodin. Po této době scedíme, květy hodně vymačkáme, přidáme
Šťáva z květů černého bezu
-
-
- 40 květů černého bezu (sbíraných za suchého počasí)
- 3 litry vody
- 2 kg cukru
- 3 citróny
- 80 g kyseliny citrónové
-
Příprava receptu na šťávu z květů černého bezu:
Dobře propláchnuté květy dáme do vody, přidáme jeden citrón nakrájený na kolečka, přivedeme do varu a hned odstavíme.
Necháme 1 den louhovat a potom přecedíme do hrnce. Přidáme vymačkanou šťávu ze zbývajících citrónů, cukr a kyselinu citrónovou. Za občasného zamíchání přivedeme opět k varu a odstavíme.
Sušení květů černého bezu a bezinek
Černý bez je bezpochyby jednou z nejznámějších a nejpoužívanějších bylin. Keř kvete v květnu až červenci žlutavěbílými chocholíky pronikavě vonících květů. Plodem jsou černofialové bobulky (bezinky), které dozrávají v září. Květ černého bezu je oblíbenou surovinou pro přípravu medu, sirupu a limonády. Čerstvé květy se dají obalit a osmažit jako řízky (kosmatice). Z plodů (bezinek) lze připravit kompot, džem, marmeládu, sirup a podobně. Obojí můžeme samozřejmě i usušit. Takže jak správně postupovat při sušení květů černého bezu a bezinek, abychom si udělali zásoby pro pozdější použití?
Sběr a sušení květů černého bezu a bezinek
Sběr a sušení květů
Květ černého bezu sbíráme v květnu až červnu, dříve než začnou květy opadávat. Ideální je sbírat květenství, které není ještě v plném květu. Ulamujeme nebo ustřiháváme celá květenství. Sušíme je zavěšené v trsech nebo je
Bezinková marmeláda
Bezinková marmeláda je jedna z chutných úprav těchto zdravých plodů. Na podzim v sezóně voňavých bezinek stojí určitě tato marmeláda za zkoušku.
-
-
- 1 kg dobře vyzrálých bezinek (plodů černého bezu)
- 600 g cukru
- 1 pektogel (40 g)
- 3 g kyseliny citrónové
-
Příprava receptu na bezinkovou marmeládu:
Bezinky opereme, vidličkou nebo rukou (s gumovou rukavicí) otrháme od stopek a odvážíme. Potom je rozmačkáme, nalijeme do hrnce a povaříme, až se část tekutiny odpaří a slupky změknou. Pokud chceme mít marmeládu jemnější, bezinky prolisujeme. Takto připravené bezinky odpařujeme v kastrolu, až se objem zmenší asi o polovinu. Potom přidáme
Šumivá bezová limonáda
Šumivá bezová limonáda z květů černého bezu dobře vychlazená, je osvěžující pití na horké letní dny.
-
-
- 5 květů černého bezu
- 4 l vody
- 400 g cukru
- 2 citróny
- 100 ml 8% octa
-
Příprava receptu na domácí bezovou limonádu:
Vodu převaříme, vychladíme a přelijeme do pětilitrové sklenice.
Přidáme čisté květy, cukr, ocet, dobře omyté, peciček zbavené a na plátky pokrájené citróny (i s kůrou).
Láhev zavážeme řídkou tkaninou, postavíme na teplé místo a necháme