Jak vyrobit pektin z jablek

Pektinové látky jsou obsaženy v jednotlivých druzích ovoce v různém množství. Nejvíce je ho v rybízu, angreštu, nezralých jablkách, kdoulích a brusinkách. Více pektinových látek je v ovoci méně zralém, zráním jejich obsah klesá. Pokud nechceme k přípravě marmelád, džemů a podobně použít průmyslově vyráběné rosolotvorné látky, máme dvě možnosti. Buď můžeme kombinovat ovoce s nízkým obsahem a ovoce s vysokým obsahem pektinu (více zde: Jak připravit marmeládu nebo džem bez kozervantů) nebo si vyrobit domácí pektin. Takže jak vyrobit pektin z jablek, abychom ho měli stále po ruce?

Jak vyrobit pektin z jablek

Potřebujeme 1 kg nezralých jablek a 1/3 l vody. Jablka dobře omyjeme, odstraníme stopky a zbytky okvětí, i se slupkou a jádřinci nakrájíme na malé kousky a zalijeme vodou. Rychle vše uvedeme k varu a přiklopené vaříme mírným varem 40 minut.

Horkou šťávu přecedíme přes řídkou tkaninu, nalijeme do menších zavařovacích skleniček a uzavřeme. Skleničky s domácím pektinem z jablek dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme 5 minut při teplotě 100 stupňů. Po ukončení sterilace skleničky s pektinem hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.

Stejně můžeme vyrobit pektinové přípravky z angreštu, rybízu nebo kdoulí. Používáme je hlavně při přípravě marmelád a džemů místo třetiny nebo čtvrtiny ovoce s malým obsahem pektinů.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *