Kategorie: Kedlubny

Zavařené kedlubnové zelí

Zavařené kedlubnové zelí recept

Zavařené kedlubnové zelí je určené pro pozdější rychlou přípravu této výborné a oblíbené přílohy. Potom ho používáme stejně jako nakládané hlávkové zelí.

Ingredience na zavařené kedlubnové zelí:
  • čerstvé mladé kedlubny

Nálev (na 1 litr vody):

  • 0,25 l 8% octa
  • 25 g soli
  • 50 g cukru
Přípravava receptu na zavařené kedlubnové zelí:
Omyté kedlubny oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle na nudličky. Postupně je krátce ovaříme v osolené vodě (10 g soli na 1 l vody), vyndáme a necháme odkapat.

Ovařené kedlubny naplníme do zavařovacích sklenic a zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.

Zavařování kedluben

Zavařování kedluben recepty

Kedluben je velmi oblíbená košťálová zelenina, obsahující hlavně hodně vitamínů a vlákniny. Nejlepší ke konzumaci je samozřejmě čerstvý, ale dobré jsou i různé tepelné úpravy. V kuchyni mají kedlubny mnohostranné využití. Za syrova se hodí do různých salátů a pomazánek nebo je můžeme zapékat, vařit i

Kedlubny ve sladkokyselém nálevu

Kedlubny ve sladkokyselém nálevu recept
Ingredience na kedlubny ve sladkokyselém nálevu:
  • čerstvé mladé kedlubny

Přísady a koření (dávka pro litrovou sklenici):

  • 1/2 lžičky žlutých hořčičných semínek
  • 2 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1/2 bobkového listu
  • 2 řezy cibule
  • podle chuti chilli nebo feferónky

Nálev (na 1 litr vody):

  • 0,3 l octa
  • 20 g soli
  • 100 g cukru

Příprava receptu na sterilované kedlubny ve sladkokyselém nálevu:

Kedlubny omyjeme, oloupeme, nakrájíme na hranolky, dáme do osolené vroucí  vody (na 1 l vody 10 g soli) a uvaříme doměkka.

Potom kedlubny propláchneme studenou vodou, necháme odkapat, naplníme do zavařovacích sklenic, proložíme kořením, cibulí a zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.

Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Sklenice se zavařenými kedlubnami po té hned vyndáme z hrnce a necháme vychladnout. Sterilované kedlubny podáváme bez další úpravy jako přílohu.

Sterilovaný kedlubnový salát

Sterilovaný kedlubnový salát recept
Ingredience na sterilovaný kedlubnový salát:
  • čerstvé mladé kedlubny

Přísady a koření (dávka pro litrovou sklenici):

  • 2 zrnka pepře
  • 2 řezy cibule

Nálev (na 1 l vody):

  • 0,25 l 8% octa
  • 30 g soli
  • 100 g cukru

Příprava receptu na sterilovaný kedlubnový salát:

Kedlubny omyjeme, oloupeme, nastrouháme na hrubším struhadle na nudličky, krátce povaříme v osolené vodě (10 g soli na 1 l vody) a necháme odkapat. Kedlubny naplníme do zavařovacích sklenic, proložíme nadrobno nakrájenou cibulí, kořením a zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Sklenice se zavařeným kedlubnovým salátem hned po té z hrnce vyndáme.