Kategorie: Cibule
Zavařování cibule
Cibule je kořenová zelenina, v kuchyni prakticky nepostradatelná. Používáme jí při přípravě různých jídel téměř denně. Mimo její široké využití obsahuje mnoho vitamínů a minerálů prospěšných pro náš organismus. Cibule upravuje střevní mikroflóru, povzbuzuje k činnost žlučník, má močopudný účinek, uklidňuje
Sterilované cibulky
- drobné cibulky do průměru 3 cm nebo šalotky
- kyselina citrónová
- červená nebo zelená paprika (nemusí být)
Koření (dávka pro litrovou sklenici):
- 1 bobkový list
- 1/3 lžičky žlutých hořčičných semínek
- 2 kuličky nového koření
Nálev (na 1 litr vody):
- 0,25 – 0,3 l 8% octa
- 30 g soli
- 100 g cukru
Cibulky opatrně oloupeme tak, abychom nepoškodili bílé vrstvy, dáme do teplé vody okyselené kyselinou citrónovou (1/2 lžičky na 1 litr vody) a pomalu zahříváme téměř k varu.
Potom cibulky scedíme, propláchneme studenou vodou a nasypeme do sklenic, do kterých jsme předem na dno dali koření. Okraj sklenice (u skla) ozdobíme proužky papriky.
Cibulky zalijeme horkým nálevem, sklenice uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 85 stupňů, při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice se sterilovanou cibulkou z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.
Sterilovaný cibulový salát
- cibule dobré jakosti
- červená nebo zelená paprika (nemusí být)
Koření (pro litrovou sklenici):
- 1 bobkový list
- 2 kuličky nového koření
- 1/3 lžičky hořčičného semínka
Nálev (na 1 litr vody):
- 0,3 l 8% octa
- 120 g cukru
- 30 g soli
Cibuli oloupeme, omyjeme, nakrájíme na tenká půlkolečka a dáme do zavařovacích sklenic. Na dno sklenic ještě před tím vložíme koření. Na okraje sklenic po obvodu můžeme přidat proužky papriky.
Cibuli zalijeme horkým nálevem a uzavřeme víčky. Sklenice dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Po zahřátí na 85 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Potom sklenice se sterilovaným cibulovým salátem z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.
Sušení cibule
Cibulový sirup na kašel
Cibule obsahuje velké množství tělu prospěšných vitamínů a minerálů. Jsou to hlavně vitamíny B a C a nezanedbatelný je i obsah vápníku, hořčíku, sodíku a draslíku. Cibule je nepostradatelná v naší kuchyni, můžeme jí také zavařit nebo