Kategorie: Cibule

Zavařování cibule

Zavařování cibule recepty

Cibule je kořenová zelenina, v kuchyni prakticky nepostradatelná. Používáme jí při přípravě různých jídel téměř denně. Mimo její široké využití obsahuje mnoho vitamínů a minerálů prospěšných pro náš organismus. Cibule upravuje střevní mikroflóru, povzbuzuje k činnost žlučník, má močopudný účinek, uklidňuje

Sterilované cibulky

Sterilované cibulky recept
Ingredience na sterilované cibulky:
  • drobné cibulky do průměru 3 cm nebo šalotky
  • kyselina citrónová
  • červená nebo zelená paprika (nemusí být)

Koření (dávka pro litrovou sklenici):

  • 1 bobkový list
  • 1/3 lžičky žlutých hořčičných semínek
  • 2 kuličky nového koření

Nálev (na 1 litr vody):

  • 0,25 – 0,3 l 8% octa
  • 30 g soli
  • 100 g cukru
Příprava receptu na sterilované cibulky:
Cibulky opatrně oloupeme tak, abychom nepoškodili bílé vrstvy, dáme do teplé vody okyselené kyselinou citrónovou (1/2 lžičky na 1 litr vody) a pomalu zahříváme téměř k varu.

Potom cibulky scedíme, propláchneme studenou vodou a nasypeme do sklenic, do kterých jsme předem na dno dali koření. Okraj sklenice (u skla) ozdobíme proužky papriky.

Cibulky zalijeme horkým nálevem, sklenice uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 85 stupňů, při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice se sterilovanou cibulkou z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.

Sterilovaný cibulový salát

Sterilovaný cibulový salát recept
Ingredience na sterilovaný cibulový salát:
  • cibule dobré jakosti
  • červená nebo zelená paprika (nemusí být)

Koření (pro litrovou sklenici):

  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • 1/3 lžičky hořčičného semínka

Nálev (na 1 litr vody):

  • 0,3 l 8% octa
  • 120 g cukru
  • 30 g soli
Příprava receptu na sterilovaný cibulový salát:

Cibuli oloupeme, omyjeme, nakrájíme na tenká půlkolečka a dáme do zavařovacích sklenic. Na dno sklenic ještě před tím vložíme koření. Na okraje sklenic po obvodu můžeme přidat proužky papriky.

Cibuli zalijeme horkým nálevem a uzavřeme víčky. Sklenice dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.

Po zahřátí na 85 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Potom sklenice se sterilovaným cibulovým salátem z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.

Sušení cibule

Sušení cibule postup

Sušení cibule je jeden ze způsobů, jak si přebytky této zeleniny uchovat. Můžeme tak zdělat i poškozené cibule, které se nehodí k uskladnění. Po té jí lze v kuchyni používat stejně jako čerstvou. Sušením cibule neztrácí své aroma ani

Cibulový sirup na kašel

Cibulový sirup na kašel recept

Cibule obsahuje velké množství tělu prospěšných vitamínů a minerálů. Jsou to hlavně vitamíny B a C a nezanedbatelný je i obsah vápníku, hořčíku, sodíku a draslíku. Cibule je nepostradatelná v naší kuchyni, můžeme jí také zavařit nebo