Zavařování kompotů

Konzervování kompotů

Kompoty jsou sterilované, vhodně upravené ovoce zalité cukerným roztokem nebo jiným nálevem. Při zavařování kompotů se snažíme zachovat původní chuť, barvu a vůni čerstvého ovoce i maximální obsah vitamínů a minerálních látek. Kompotované ovoce je lehcestravitelné a zejména v zimě zpestřuje náš jídelníček. Kompoty můžeme připravit ze všech druhů ovoce, ze zeleniny pouze z dýně. Pro zavařování kompotů by mělo být ovoce dobře vyzrálé, pěkně vybarvené a nepoškozené. Ovoce umyjeme až těsně před přípravou kompotů, urovnáváme nebo nasypeme do zavařovacích sklenic a zalijeme horkým nálevem.

Příprava nálevu do kompotů
Nálev v kompotech upravuje chuť ovoce, vytěsní vzduch mezi plody a umožňuje dobré prohřátí při sterilaci. Množství cukru v nálevu je závislé na obsahu cukru a kyselin obsažených v ovoci. Množství nálevu potřebné k zalití ovoce tvoří asi 1/3 obsahu ve sklenicích. U předvařeného ovoce nebo u ovoce hodně natěsnaného ve sklenicích je spotřeba nálevu menší, proto připravujeme nálev sladší (dávka cukru se zvýší asi o 20%). Množství cukru uvedeného v receptech snížíme při kompotování ovoce velmi sladkého nebo, když chceme kompoty s nižším energetickým obsahem. Do nálevu do kompotů z málo kyselého ovoce (hrušky a podobně) přidáme malou dávku kyseliny citrónové. Uděláme-li si nálevu málo a nestačí nám pro všechny sklenice, můžeme ovoce ve sklenici prosypat cukrem a zalít horkou vodou.

Zavařování kompotů
Sklenice po naplnění ihned uzavřeme a vložíme do sterilačního hrnce s horkou vodou naplněného nejméně do 1/4 až do 1/2. Hrnec uzavřeme a pomalu zahříváme na teplotu stanovenou pro sterilaci (asi 20 minut). U jednotlivých receptů je doba sterilace stanovená pro sklenice dvou velikostí. Po ukončení sterilace sklenice s kompoty hned z hrnce vyndáme a ochladíme (není nutné), aby nám ovoce příliš nezměklo (například ve dřezu s horkou vodou, kam pomalu přiléváme vodu studenou). Jestli sklenice dobře těsní, poznáme po ochlazení poklepem na víčko. To by mělo vydávat dutý zvuk.

Zavařování bez zavařovacího hrnce
Pokud nemáme zavařovací hrnec, nebo děláme jenom menší množství zavařenin, můžeme použít větší hrnec s poklicí, do kterého dáme na dno dřevěnou mřížku nebo třeba čistou utěrku (aby nám sklenice nepopraskaly) a vhodný teploměr.

Zavařování v mikrovlnné troubě
Ještě něco krátce o zavařování v mikrovlnné troubě. Toto je určeno pro menší množství zavařenin. V mikrovlnné troubě zavařujeme maximálně 4 sklenice o obsahu 0,72 l a sterilujeme 10 minut při výkonu 70 W a 10 minut při 100 W.

Zavařování mimo obal
Zvláštním případem je zavařování mimo obal. Do sklenice se plní povařená, vařící náplň a ihned se uzavře víčkem. Uzavřená sklenice se obrátí, postaví na víčko a nechá vychladnout. Toto se užívá zejména u marmelád a džemů.

Související recepty: