Broskvový kompot

Broskvový kompot recept
Ingredience na broskvový kompot:
    • zralé broskve s pevnou dužinou (nejlepší jsou odrůdy se žlutou dužinou, u pecky tmavěji zbarvené, které se dají snadno loupat a odpeckovat)

Nálev (na 1 litr vody):

  • 400 g cukru

Příprava receptu na broskvový kompot:
Omyté broskve roztřídíme podle zralosti, omyjeme a oloupeme. Jestliže nejdou loupat, ponoříme je na velkém cedníku do téměř vařící vody, mírně okyselené kyselinou citrónovou (10 g na 1 l vody) a hned je ochladíme ve studené vodě. Potom slupky snadno stáhneme. Kompot z loupaných broskví je mnohem chutnější.

Oloupané broskve rozkrájíme na půlky, vyndáme pecky, půlky broskví urovnáme do sklenic (řezem šikmo dolů) a zalijeme horkým nálevem, aby byly zcela ponořené. Sklenice uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 85 stupňů sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,5 l). Po sterilaci sklenice s broskovým kompotem hned vyndáme z hrnce.

Tipy, rady a postupy při přípravě broskvového kompotu
Kompotované broskve jsou lehcestravitelné a zejména v zimě zpestřují náš jídelníček. Pro přípravu kompotů by mělo být ovoce dobře vyzrálé, pěkně vybarvené a nepoškozené. Připravené očištěné, vypeckované (případně oloupané) broskve se ihned plní do sklenic a zalévají horkým nálevem.

Nálev na broskvový kompot
Nálev v kompotech upravuje chuť ovoce, vytěsní vzduch mezi plody a umožňuje dobré prohřátí při sterilaci. Uděláme-li si nálevu málo a nestačí nám pro všechny sklenice, můžeme broskve ve sklenici prosypat cukrem a zalít horkou vodou.

Sterilace broskvového kompotu
Samotné sterilaci kompotů by mělo předcházet zahřátí na určitou teplotu. To by mělo trvat asi 20 minut a po té by měla probíhat samotná sterilace. Tužší broskve sterilujeme o 5 minut déle. Jestli sklenice dobře těsní, poznáme po ochlazení poklepem na víčko. To by mělo vydávat dutý zvuk. Více o zavařování kompotů naleznete níže.

Související články a recepty:

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *