Broskvová povidla
Pokud máte přebytek broskví, určitě stojí za to vyzkoušet recept na broskvová povidla. Navíc při jejich přípravě můžeme zpracovat i broskve přezrálé a plody horší kvality.
- přezrálé, případně i padané broskve
Na 1 kg broskví:
- 60 – 80 g cukru
Broskve omyjeme, dáme do širokého kastrolu, podlijeme několika lžícemi vody a za stálého míchání rozvaříme.
Rozvařené broskve prolisujeme přes síto, čímž odstraníme pecky a tvrdé slupky, které by mohly způsobit nahořklou až natrpklou příchuť.
Potom vaříme povidla za stálého míchání do zhoustnutí. Ke konci varu přidáme cukr. Dobrou hustotu povidel poznáme, když do nich ponoříme lžíci a povidla z ní po vytažení neodpadávají.
Horká povidla nalijeme do sklenic, po vychladnutí potřeme konzervačním roztokem, uzavřeme a necháme vychladnout. Nebo po naplnění horkých povidel do sklenic připevníme víčka, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Uložíme je v suchu a chladu.
Povidla jsou rozvařené ovoce zahuštěné odpařením vody do tuhé konzistence. Odpařením vody se zahustí obsah cukrů a kyselin v ovoci a tím se zamezí škodlivé činnosti mikroorganismů bez další sterilace.
Pokud ale chceme mít jistotu, že nám povidla vydrží déle, můžeme je po naplnění a uzavření sklenic krátce sterilovat asi 10 minut při teplotě 85 stupňů. Více o přípravě povidel naleznete níže.
Napsat komentář