Kategorie: Hrušky
Hrušky ve vlastní šťávě

- zralé, ne však příliš měkké hrušky
Na litrovou sklenici:
- 1 lžíce cukru
- 4 lžíce vody
- 3/4 lžičky kyseliny citrónové
Omyté hrušky oloupeme, podélně rozkrájíme na půlky, odstraníme jádřince, zbytky okvětí, stopky s cévními svazky a nakrájíme nebo nakrouháme na tenké plátky.
Pokrájené hrušky naplníme těsně do sklenic, prosypeme cukrem, zalijeme vodou rozmíchanou s kyselinou citrónovou a uzavřeme. Sklenice dáme do zavařovacího hrnce a sterilujeme.
Zavařování hrušek

Hrušky jsou oblíbeným letním i podzimním ovocem. Používáme je k přípravě různých moučníků, ale i zavařování hrušek si u nás již našlo mnoho příznivců. K přípravě jednotlivých druhů zavařenin jsou vhodné hrušky rozdílné jakosti a zralosti. Téměř zralé hrušky používáme k výrobě kompotů a proslazeného ovoce. Ze zralých hrušek
Hruškový kompot

V létě a na podzim v sezóně hrušek, tohoto oblíbeného a výborného ovoce je určitě dobrou volbou připravit si z nich domácí hruškový kompot.
- hrušky s pevnou dužinou
Nálev (na 1 litr vody):
- 250 – 300 g cukru
- 1 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na hruškový kompot:
Hrušky omyjeme, oloupeme, podélně je rozkrojíme na půlky nebo na čtvrtky, jádřince, zbytky okvětí a stopky vykrájíme a hrušky dáme do mírně okyselené vody ( na 1 l vody 10 g kyseliny citrónové), aby nezhnědly. Méně zralé tvrdší hrušky předvaříme několik minut ve vodě s kyselinou citrónovou ( 10 g na 1 l vody ). Odkapané hrušky urovnáme
Hrušková povidla

Hrušková povidla jsou výborná v zimě, když není sezóna hrušek, do buchet a na přípravu koláčů. Určitě si pochutnáme také na vdolkách nebo lívancích namazaných povidly z hrušek.
- dobře vyzrálé hrušky, mohou být i padané nebo méně hodnotné
Na 1 kg hrušek:
- 30 – 50 g cukru
Příprava receptu na hrušková povidla:
Hrušky omyjeme, oloupeme, odstraníme jádřince, zbytky okvětí, stopky, nakrájíme na kousky a mírně podlité vodou dusíme pod pokličkou doměkka. Měkké hrušky prolisujeme přes síto nebo rozemeleme a potom je po částech odpaříme za občasného míchání do zhoustnutí. Ke konci varu přidáme cukr. Hrušková povidla necháme zahustit více než švestková.
Hruškový džem

V sezóně hrušek stojí určitě za to připravit si z tohoto oblíbeného ovoce domácí hruškový džem. Milovníci džemů a zavařování jistě ocení jeho aromatickou vůni a výbornou chuť.
- 1,5 kg hrušek
- 750 g cukru
- kůra z 1 citrónu
- 3 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na hruškový džem:
Omyté hrušky oloupeme, odstraníme zbytky okvětí, stopky a jádřince. Slupky z hrušek, jádřince a dobře omytou tence sloupnutou citrónovou kůru zalijeme 150 ml vody a dusíme přikryté pokličkou asi 10 minut, potom přecedíme. Hrušky nakrájíme na tenké plátky, přidáme do kastrolu