Křehký jablečný závin z nekynutého těsta

Křehký jablečný závin z nekynutého těsta - recept

Jablečný závin, nebo taky štrůdl, patří už odpradávna mezi naše tradičně nejoblíbenější moučníky. Na jeho přípravu existuje několik receptů z nichž nejjednodušší je z koupeného listového těsta. Nejen na podzim v sezóně jablek je určitě dobré mít po ruce hned několik variant, mezi které patří i recept na křehký jablečný závin z nekynutého těsta. 

Recept na křehký jablečný závin z nekynutého těsta

Ingredience na křehký nekynutý jablečný závin:

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 150 g rostlinného tuku (Hera, Stela apod.)
  • 2 žloutky
  • trochu pečivového prášku
  • několik lžic mléka – podle potřeby
  • 1 vejce na potření
  • tuk na vymazání plechu
  • moučkový a vanilkový cukr na posypání

Náplň:

  • 6 – 8 jablek
  • cukr
  • 100 – 120 g strouhanky
  • kousek másla na opražení strouhanky
  • mletá skořice
  • ořechy ( 100 g)
  • rozinky (2 lžíce)

Příprava nekynutého jablečného závinu:
Na vále promícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, pokrájený rozměklý rostlinný tuk, žloutky a mléko podle potřeby. Vše dobře zpracujeme a těsto uložíme ztuhnout do lednice.

Na pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme strouhanku a osmahneme jí dozlatova. Můžeme jí použít i neosmahnutou, ale opražená na másle je lepší. Strouhanku lze také nahradit rozdrobenými piškoty.

Zchladlé těsto rozdělíme na dvě poloviny a rozválíme na pomoučeném vále do obdélníkového tvaru. Rozválené těsto posypeme trochou strouhanky, oloupanými a na hrubém struhadle nastrouhanými nebo pokrájenými jablky, posekanými vlašskými ořechy a rozinkami.

Potom náplň pocukrujeme, poprášíme mletou skořicí a nakonec ještě znova posypeme strouhankou. Na každé straně musí zůstat kousek volného těsta na svinutí.

Těsto zavineme, okraje přehneme dovnitř a závin opatrně přeneseme na rostlinným tukem vymazaný nebo pečícím papírem vyloženy plech tak, aby spoj byl dole. Povrch závinu potřeme rozšlehaným vejcem a v troubě vyhřáté na 180 stupňů upečeme dozlatova. Upečený křehký jablečný závin z nekynutého těsta posypeme moučkovým a vanilkovým cukrem. Na náplň můžeme použít i zavařená nastrouhaná jablka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *