Zavařená strouhaná jablka

Zavařená strouhaná jablka recept

Pokud máme přebytek jablek, nevíme co s nimi a máme rádi jablečný závin, koláč, žemlovku nebo nákyp, určitě bychom si měli udělat zavařená strouhaná jablka na horší časy. V zimě potom jen otevřeme sklenici a můžeme péci.

Ingredience na zavařená strouhaná jablka:
  • jablka jakékoli jakosti i padaná nebo kyselejší
  • cukr podle chuti
  • skořice, hřebíček, badyán podle obliby

Příprava receptu na zavařená strouhaná jablka:
Jablka oloupeme a nastrouháme nebo rozkrájíme na hrubé nudličky. Potom trochu vymačkáme a plníme do zavařovacích sklenic, přičemž prosypáváme cukrem (asi 1 lžíce na sklenici 720 ml).

Nastrouhaná jablka dobře upěchujeme tak, aby byla asi 3 cm pod okraj, podle obliby můžeme na vrch přidat skořici, hřebíček nebo badyán, zalijeme jednou lžící horké vody, okraje skleniček dobře otřeme a upevníme víčka.

Sklenice se strouhanými jablky dáme do zavařovacího hrnce s teplou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 95 stupňů při této teplotě sterilujeme 50 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 45 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Potom zavařená strouhaná jablka z hrnce hned vyndáme a necháme vychladnout.

Tipy, rady a postupy při přípravě zavařených strouhaných jablek
Před samotnou sterilací předchází zahřátí na teplotu 95 stupňů což by mělo trvat asi 20 – 25 minut. Délka sterilace 45 – 50 minut se může zdát dlouhá, ale při kratší sterilaci by nám sklenice mohly vykvasit. Takto připravená jablka jsou dosti měkká.

Druhý způsob jak si zavařit jablka na závin
Omytá jablka (můžeme přidat i malé množství hrušek) oloupeme, nakrájíme na půlky, vykrájíme jádřince a dáváme do vody s kyselinou citrónovou nebo octem (na 1 l vody 5 g kyseliny citrónové nebo lžička octa). Když máme všechna jablka přiravená, ocedíme je, nakrájíme na plátky silné 2 – 3 mm, hodně upěchujeme do sklenic, prosypeme 1 – 2 lžícemi cukru, zalijeme vařící vodou do výše asi 2 cm pod okraj sklenice a uzavřeme. Sterilujeme na 85 stupňů 25 minut větší sklenice, 20 minut menší.
Ze zavařených strouhaných jablek si můžeme připravit například jablečný závin z listového nebo domácího křehkého těsta nebo jablečný koláč s drobenkou. Recepty přikládám:
Jablečný štrůdl z listového těsta
Nekynutý jablečný závin z křehkého těsta
Jablečný koláč na plech

Jablečný štrůdl

Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *