Kategorie: Kukuřice

Zavařování kukuřice

Zavařování kukuřice recepty

Pro své široké uplatnění je u nás kukuřice hojně pěstovanou plodinou. Obsahuje celou řadu látek prospěšných pro náš organismus. Kukuřici můžeme v kuchyni upravovat mnoha způsoby. Mladé šťavnaté kukuřičky se dají jíst

Sterilovaná kukuřičná zrna

Sterilovaná kukuřičná zrna - recept

Pokud máte rádi koupenou sterilovanou kukuřici, vyzkoušejte si recept na sterilovaná kukuřičná zrna připravit sami.

Ingredience na sterilovaná kukuřičná zrna:
  • čerstvé ještě nepřezrálé kukuřičné palice, ale již se žlutými kukuřičnými zrny

Koření a přísady (pro litrovou sklenici):

  • 3 kuličky pepře
  • 1/2 cibule

Nálev (na 1 litr vody):

  • 0,25 l 8% octa
  • 100 g cukru
  • 30 g soli
Příprava receptu na sterilovaná kukuřičná zrna:

Očištěné kukuřičné palice dáme do osolené vařící vody (10 g soli na 1 l vody) a uvaříme doměkka. Po částečném vychladnutí zrna vyloupeme.

Potom je vsypeme do zavařovacích sklenic, proložíme pepřem a plátky cibule, zalijeme horkým nálevem a uzavřeme víčky.

Sklenice dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.

Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice

Sterilované mladé kukuřice

Zavařená kukuřice
Ingredience na sterilované mladé kukuřice:
  • mladé, ještě nedozrálé kukuřice dlouhé 8 – 10 cm

Koření a přísady (dávka na litrovou sklenici):

  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 1/2 cibule

Nálev (na 1 litr vody):

  • 0,3 l 8 % octa
  • 25 g soli
  • 120 g cukru
Příprava receptu na sterilované mladé kukuřice:

Očištěné kukuřičné palice vložíme do vařící vody (10 g soli na 1 l vody) a vaříme mírným varem do změknutí (nabodnuté lehce sklouznou z vidlice).

Potom je propláchneme studenou vodou, urovnáme do zavařovacích sklenic, proložíme kořením, na kolečka nakrájenou cibulí a zalijeme horkým nálevem.

Sklenice uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l).

Po ukončení sterilace hned sklenice se sterilovanými kukuřicemi vyndáme ze zavařovacího hrnce a necháme vychladnout.

Zmrazování kukuřice

Zmrazování kukuřice postup

Zmrazování kukuřice je jeden ze způsobů, jak si ji uchovat pro pozdější použití, protože čerstvá kukuřice je dostupná bohužel jen několik týdnů v roce.

Ingredience na zmrazování kukuřice:
  • čerstvé ještě nepřezrálé kukuřičné palice se žlutými kukuřičnými zrny

Příprava zmrazené kukuřice:

Očištěné a omyté kukuřičné palice dáme do osolené vroucí vody a uvaříme doměkka.

Po částečném vychladnutí zrna z klasů vyloupeme. Vychladlá