Kategorie: Trnky
Zavařování trnek
Trnkový kompot

Na podzim, když je čas trnek, můžeme si z nich zkusit připravit trnkový kompot. Navíc sběr trnek můžeme spojit s procházkou podzimní přírodou.
Ingredience na trnkový kompot:
- zralé měkké trnky
Na 1 litr vody :
- 750 g cukru
Trnky přebereme, opereme a necháme odkapat.
Potom je nasypeme do čistých zavařovacích sklenic a zalijeme horkým nálevem (svaříme vodu s cukrem).
Trnkový likér

Ingredience na trnkový likér:
- 1/2 kg trnek
- 1/2 l vodky nebo pálenky
- podle chuti strouhaný muškátový oříšek, kousek skořice, hřebíček
- 250 ml vody
- 300 g cukru
Trnky rozmačkáme, dáme do skleněné láhve s širším hrdlem nebo do zavařovací sklenice, přidáme koření, zalijeme pálenkou a uzavřeme. Trnky nakládáme i s peckami.
Necháme 2 – 4 týdny louhovat. Potom přefiltrujeme, přidáme vychladlý cukerný roztok a dobře