Kategorie: Trnky

Zavařování trnek

Zavařování trnek recepty

Trnky jsou někdy neprávem opomíjené podzimní plody, vypadající jako malinké švestičky. Obsahují spoustu vitamínů a látek prospěšných našemu organismu. V největší míře se tyto látky uvolňují, až když plody přejdou

Trnkový kompot

Trnkový kompot recepty

Na podzim, když je čas trnek, můžeme si z nich zkusit připravit trnkový kompot. Navíc sběr trnek můžeme spojit s procházkou podzimní přírodou.

Ingredience na trnkový kompot:
  • zralé měkké trnky

Na 1 litr vody :

  • 750 g cukru
Příprava receptu na trnkový kompot:
Trnky přebereme, opereme a necháme odkapat.

Potom je nasypeme do čistých zavařovacích sklenic a zalijeme horkým nálevem (svaříme vodu s cukrem).

Trnkový likér

Trnkový likér recept
Ingredience na trnkový likér:
  • 1/2 kg trnek
  • 1/2 l vodky nebo pálenky
  • podle chuti strouhaný muškátový oříšek, kousek skořice, hřebíček
  • 250 ml vody
  • 300 g cukru
Příprava receptu na trnkový likér:

Trnky rozmačkáme, dáme do skleněné láhve s širším hrdlem nebo do zavařovací sklenice, přidáme koření, zalijeme pálenkou a uzavřeme. Trnky nakládáme i s peckami.

Necháme 2 – 4 týdny louhovat. Potom přefiltrujeme, přidáme vychladlý cukerný roztok a dobře

Sušené trnky

Sušené trnky postup

Postup jak připravit sušené trnky

Zralé trnky, které ještě nepřešly mrazem, zbavíme stopek a dobře omyjeme. Po částech je ponoříme v cedníku do vařící vody s přídavkem kyseliny citrónové (asi 5 g na 1 l vody), po 20 vteřinách je ochladíme ve studené vodě a necháme odkapat.