Kategorie: Ředkvičky
Zavařování ředkviček
Ředkvičky sterilované ve sladkokyselém nálevu
- menší ředkvičky
Koření (dávka na litrovou sklenici):
- 1/3 lžičky žlutých hořčičných semínek
- 2 kuličky nového koření
- 2 zrnka pepře
Nálev (na 1 l vody):
- 0,25 – 0,3 l 8% octa
- 20 soli
- 80 g cukru
Příprava receptu na ředkvičky sterilované ve sladkokyselém nálevu:
Z ředkviček odstraníme nať, odřízneme kořínky, dobře je omyjeme, můžeme je i oloupat, dáme do osolené vroucí vody (10 g soli na 1 l vody) a uvaříme téměř doměkka. Potom je scedíme a naplníme do sklenic. Vodu v níž jsme ředkvičky uvařili si necháme na přípravu nálevu a doplníme jí vodou na požadované množství. Do nálevu přidáme dávku soli, sníženou o množství použité k předvaření ředkviček, cukr a přivedeme k varu. Potom přidáme ocet a opět přivedeme k varu. Do sklenic naplněných ředkvičkami přidáme koření, zalijeme nálevem, uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce a sterilujeme. Po
Vitamíny a další látky obsažené v ředkvičkách
Ředkvička je všeobecně známá kořenová zelenina. Existuje mnoho jejich odrůd lišících se barvou, velikostí i tvarem bulviček. Na jejich chuť a kvalitu má obecně velký vliv počasí a hlavně vlhkost během vegetace. Vitamíny a další látky obsažené v ředkvičkách, minimální množství kalorií, ale i jejich charakteristická palčivá chuť, je řadí k oblíbeným jarním zeleninám. Jejich nevýhodou je jen, že se nedají dlouho skladovat, protože rychle vadnou.
Vitamíny a další látky obsažené v ředkvičkách
Ředkvičky mají nízkou kalorickou hodnotu, udává se 80 kJ na 100 gramů. V bulvách ředkviček je velké množství vitamínu C a minerálních látek jako například síra, železo, hořčík a vápník. Z dalších cenných látek stojí za