Příprava sirupů a šťáv

Příprava sirupů a šťáv postupy

Příprava sirupů a šťáv je jedním z oblíbených způsobů zpracování těchto hodnotných surovin. Ovocné sirupy vyrábíme z čirých ovocných šťáv, cukru a kyseliny citrónové. K jejich přípravě jsou vhodné všechny druhy šťavnatého ovoce. Naší snahou je vyrobit sirupy aromatické, chutné a pěkně zbarvené, proto v ovocné šťávě mdlé nebo nevýrazné chuti a barvy (hruškové, třešňové) přidáváme šťávu z jiného ovoce (malinovou, višňovou apod.), která jejich vlastnosti zvýrazní.

Při přípravě ovocných sirupů přidáváme na 1 l šťávy většinou 1,5 kg cukru. Tento vysoký podíl cukru v sirupu nám zaručí jeho trvanlivost bez další konzervace. Sirupy připravené pouze z ovocné šťávy a cukru by byly mdlé, bezvýrazné chuti, proto je okyselujeme kyselinou citrónovou (5 – 17 g na 1 l šťávy). Kyselinu citrónovou rozpustíme ve šťávě součastně s cukrem. Chceme-li však připravit ovocný sirup s nižší energetickou hodnotou, dávku cukru můžeme snížit až na 450 g na 1 l šťávy a sirup musíme sterilovat.

Nejlepší je sterilace sirupů v otevřených lahvích. Naplněné lahve postavíme do vysokého hrnce na podložku a hrnec naplníme teplou vodou do výše 2 cm pod hrdla lahví. Hrnec s náplní zahříváme až je šťáva teplá 75 stupňů a tuto teplotu udržujeme nejméně 10 minut. Teplotu měříme v jedné láhvi, do které dáme tužkový teploměr přes proříznutou zátku. Po skončení sterilace láhve vyndáme, zazátkujeme vyvařenými korkovými zátkami a obrátíme dnem vzhůru. Po vychladnutí zátky seřízneme rovnoměrně s hrly lahví a hrdla namočíme v rozehřátém parafínu, čímž zabráníme přístup vzduchu.

Příprava sirupů a šťáv – související recepty: