Malinová šťáva
Malinová šťáva je recept, který určitě stojí za zkoušku v sezóně tak výtečného ovoce, jako jsou maliny.
Ingredience na přípravu malinové šťávy:
- pěkné, vyzrálé maliny
Na 1 l šťávy:
- 1,5 kg cukru
- 1 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na malinovou šťávu:
Přebrané maliny na cedníku opatrně propláchneme a rozmačkáme.
Červivé namočíme na 10 minut do vlažné vody se solí (na 1 l vody 20 g soli ).
Potom maliny dobře propláchneme. Na 1 kg malin přidáme 3/4 l vody a necháme asi 12 hodin stát. Směs přefiltrujeme přes plátýnko a necháme prokapat.
Malinovou šťávu potom zahřejeme na 70 stupňů, přidáme cukr (podle množství malinové šťávy na 1 l – 1,5 kg cukru) a kyselinu citrónovou.
Ještě horkou domací malinovou šťávu nalijeme do lahví, upevníme víčka nebo zátky, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Poznámka k přípravě malinové šťávy
Na přípravu malinové šťávy můžeme použít zahradní i lesní maliny. Vysoký podíl cukru ve šťávě nebo v tomto případě spíše v sirupu nám zajistí jeho trvanlivost bez další konzervace. Více o sterilaci a přípravě sirupů naleznete níže.
Na přípravu malinové šťávy můžeme použít zahradní i lesní maliny. Vysoký podíl cukru ve šťávě nebo v tomto případě spíše v sirupu nám zajistí jeho trvanlivost bez další konzervace. Více o sterilaci a přípravě sirupů naleznete níže.
Související články a recepty:
Napsat komentář