Malinová šťáva

Malinová šťáva recept

Malinová šťáva je recept, který určitě stojí za zkoušku v sezóně tak výtečného ovoce, jako jsou maliny.

Ingredience na přípravu malinové šťávy:
    • pěkné, vyzrálé maliny

Na 1 l šťávy:

  • 1,5 kg cukru
  • 1 g kyseliny citrónové

Příprava receptu na malinovou šťávu:
Přebrané maliny na cedníku opatrně propláchneme a rozmačkáme.

Červivé namočíme na 10 minut do vlažné vody se solí (na 1 l vody 20 g soli ).

Potom maliny dobře propláchneme. Na 1 kg malin přidáme 3/4 l vody a necháme asi 12 hodin stát. Směs přefiltrujeme přes plátýnko a necháme prokapat.

Malinovou šťávu potom zahřejeme na 70 stupňů, přidáme cukr (podle množství malinové šťávy na 1 l – 1,5 kg cukru) a kyselinu citrónovou.

Ještě horkou domací malinovou šťávu nalijeme do lahví, upevníme víčka nebo zátky, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Poznámka k přípravě malinové šťávy
Na přípravu malinové šťávy můžeme použít zahradní i lesní maliny. Vysoký podíl cukru ve šťávě nebo v tomto případě spíše v sirupu nám zajistí jeho trvanlivost bez další konzervace. Více o sterilaci a přípravě sirupů naleznete níže.
Související články a recepty:

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *