Rajská omáčka
Rajská omáčka, ať už z rajského protlaku či čerstvých rajčat, je klasický recept, připravovaný v české kuchyni již odpradávna. Charakterizuje jí nezaměnitelná vůně koření, především skořice a lahodná sladká chuť. Rajčata či rajský protlak zase dodají omáčce její typicky červenou barvu. Nejčastěji se podává s vařeným hovězím někdy i vepřovým masem, ale připravuje se i s karbanátky, čufty nebo plněnými paprikami. Jako přílohu potom podáváme houskový knedlík nebo těstoviny.
Rajská omáčka – recept z rajského protlaku nebo čerstvých rajčat
- 1/2 kg rajčat nebo 120 g rajského protlaku
- 40 g másla
- trochu oleje
- 50 g hladké mouky
- vývar z masa nebo kostí
- kousek cibule
- sůl
- cukr
- celá skořice
- nové koření
- celý pepř
- bobkový list
- tymián
Nadrobno pokrájenou cibuli zpěníme na rozpuštěném másle s trochou oleje.
Cibuli osmahneme dosklovata, zasypeme moukou a připravíme světlou cibulovou jíšku.
Zředíme jí vývarem, dobře rozmícháme a přivedeme k varu. Pokud nemáme vývar, postačí jenom voda.
Přidáme celou skořici, 2 kuličky nového koření, 2 kuličky pepře, 1 bobkový list a špetku tymiánu rozemnutého mezi prsty.
V průběhu varu přidáme pokrájená rajčata nebo rajský protlak. Vaříme za častého míchání nejméně 20 minut. Podle potřeby můžeme občas zředit vodou nebo vývarem. Nakonec rajskou omáčku přecedíme, podle chuti přisladíme, případně dosolíme a ještě krátce povaříme.
Napsat komentář