Kategorie: Ryngle

Zavařování rynglí

Zavařování rynglí recept

Ryngle, jinak také renklódy, jsou výborné ovoce se šťavnatou dužinou v barvách od žluté až po tmavě modrou s různou dobou zrání. Jsou výborné čerstvé, ale nedají se dlouho skladovat. V kuchyni se nejčastěji používají k přípravě různých moučníků, ovocných knedlíků nebo do ovocného nákypu.

Rynglový kompot

Rynglový kompot

Rynglový kompot si můžeme zavařit z celých nebo půlených plodů. Ryngle můžeme také nechat předem prosladit.

Ingredience na rynglový kompot:
  • zralé, pevné, nejlépe zelené ryngle (nikoli měkké)

Nálev na celé ryngle – na 1 l vody:

  • 500 g cukru

Nálev na půlené ryngle – na 1 l vody:

  • 600 – 650 g cukru
Příprava receptu na rynglový kompot:

Ryngle zbavím stopek, omyjeme, velké plody odpeckujeme.

Menší plody můžeme předvařit v roztoku kyseliny citrónové (5 g na 1 l vody) 1 – 3 minuty a pak hned ochladíme ve studené vodě.

Připravené ryngle urovnáme do sklenic a zalijeme horkým nálevem tak, aby byly zcela potopené (jinak hnědnou).

Sklenice uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a

Rynglová marmeláda

Rynglová marmeláda recept

Rynglová marmeláda je jedním ze způsobů konzervace tohoto výborného, aromatického ovoce.

Ingredience na rynglovou marmeládu:
  • nepřezrálé ryngle

Na 1 kg rynglového protlaku:

  • 600 g cukru
  • 2 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na rynglovou marmeládu:
Ryngle zbavíme stopek, omyjeme, odpeckujeme, nakrájíme na kousky, trochu podlijeme, povaříme a prolisujeme.

Vzniklý protlak vaříme 20 – 30 minut. Potom vsypeme v několika dávkách cukr tak, abychom nepřerušili var a s poslední dávkou přidáme kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžíci vody.

Rynglový džem

Rynglový džem recept
Ingredience na rynglový džem:
  • pevné, nepřezrálé ryngle

Na 1 kg očištěných rynglí:

  • 700 g cukru
  • 2 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na rynglový džem:
Ryngle zbavíme stopek, omyjeme, odstraníme pecky a rozkrájíme na čtvrtky.

Asi tři čtvrtiny dávky rynglí, podlijeme trochou vody a v nízkém, širokém kastrolu dusíme doměkka.

Chceme-li mít džem jemnější, měkké ryngle prolisujeme přes síto. Přidáme

Rynglová povidla

Rynglová povidla recept
Ingredience na rynglová povidla:
  • dobře vyzrálé, až přezrálé ryngle
  • tence sloupnutá citrónová kůra, vanilkový lusk nebo kousek celé skořice
Příprava receptu na rynglová povidla:
Ryngle rozložíme v jedné vrstvě na slunci a necháme mírně oschnout.

Pak je zbavíme stopek, omyjeme, rozloupeme, odstraníme pecky a umeleme na mlýnku na maso s většími otvory.