Kategorie: Ryngle
Zavařování rynglí
Rynglový kompot
Rynglový kompot si můžeme zavařit z celých nebo půlených plodů. Ryngle můžeme také nechat předem prosladit.
- zralé, pevné, nejlépe zelené ryngle (nikoli měkké)
Nálev na celé ryngle – na 1 l vody:
- 500 g cukru
Nálev na půlené ryngle – na 1 l vody:
- 600 – 650 g cukru
Ryngle zbavím stopek, omyjeme, velké plody odpeckujeme.
Menší plody můžeme předvařit v roztoku kyseliny citrónové (5 g na 1 l vody) 1 – 3 minuty a pak hned ochladíme ve studené vodě.
Připravené ryngle urovnáme do sklenic a zalijeme horkým nálevem tak, aby byly zcela potopené (jinak hnědnou).
Sklenice uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a
Rynglová marmeláda
Rynglová marmeláda je jedním ze způsobů konzervace tohoto výborného, aromatického ovoce.
- nepřezrálé ryngle
Na 1 kg rynglového protlaku:
- 600 g cukru
- 2 g kyseliny citrónové
Ryngle zbavíme stopek, omyjeme, odpeckujeme, nakrájíme na kousky, trochu podlijeme, povaříme a prolisujeme.
Vzniklý protlak vaříme 20 – 30 minut. Potom vsypeme v několika dávkách cukr tak, abychom nepřerušili var a s poslední dávkou přidáme kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžíci vody.
Rynglový džem
- pevné, nepřezrálé ryngle
Na 1 kg očištěných rynglí:
- 700 g cukru
- 2 g kyseliny citrónové
Ryngle zbavíme stopek, omyjeme, odstraníme pecky a rozkrájíme na čtvrtky.
Asi tři čtvrtiny dávky rynglí, podlijeme trochou vody a v nízkém, širokém kastrolu dusíme doměkka.
Chceme-li mít džem jemnější, měkké ryngle prolisujeme přes síto. Přidáme
Rynglová povidla
- dobře vyzrálé, až přezrálé ryngle
- tence sloupnutá citrónová kůra, vanilkový lusk nebo kousek celé skořice
Ryngle rozložíme v jedné vrstvě na slunci a necháme mírně oschnout.
Pak je zbavíme stopek, omyjeme, rozloupeme, odstraníme pecky a umeleme na mlýnku na maso s většími otvory.