Kategorie: Zelí

Kysané zelí ve sklenici

Kysané zelí ve sklenici návod

Domácí kysané zelí ve sklenici si můžeme naložit, kdykoliv na něj dostaneme chuť. Jeho příprava je snadná a rychlá.

Ingredience na kysané zelí ve sklenici:
  • hlávka zelí (asi 1,5 kg nakrouhaného zelí)
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 šroubovací sklenice o obsahu 720 ml nebo jedna větší
Příprava receptu na kysané zelí ve sklenicích:

Ze zelí odstraníme špatné listy, rozkrojíme napůl, nakrájíme nebo nakrouháme na jemné nudličky a dáme do větší plastové mísy.

Přidáme sůl a kmín, dobře promícháme a necháme chvíli odležet.

Zavařování zelí

Zavařování zelí recept

Zelí patří k našim nejoblíbenějším druhům zeleniny, díky svému širokému užití v kuchyni. Zelí je velmi cenné také díky svým příznivým účinkům na náš organismus. Je velmi bohaté na vitamín C, který se při správném postupu při konzervování z velké části uchovává i v zavařených zelných výrobcích.

Domácí kysané zelí

Domácí kysané zelí recept
Ingredience na domácí kysané zelí:
  • 10 kg nakrouhaného zelí
  • 150 – 200 g soli
  • 20 g kmínu
  • 150 g cibule
  • podle chuti jablka, mrkev nebo jedlé jeřabiny
Příprava receptu na domácí kysané zelí:
Ze zelí odstraníme špatné listy, nakrájíme na půlky a nakrájíme nebo nakrouháme na jemné nudličky. Nakrouhané zelí naplníme do kameninové nádoby nebo pětilitrových sklenic. Při tom prosypáváme solí, kmínem, cibulí nakrájenou na kolečka, případně jablky, kolečky mrkve nebo očištěnými jeřabinami. Jednotlivé vrstvy dobře upěchujeme,

Zavařené kysané zelí

Zavařené kysané zelí recept
Ingredience na zavařené kysané zelí:
  • 1 kg kysaného zelí
  • 10 g cukru krupice
Příprava receptu na zavařené kysané zelí:
Kysané zelí i se šťávou smícháme s cukrem, po částech zahřejeme téměř k varu (90 – 95 stupňů) a hned naplníme do sklenic. Sklenice uzavřeme víčky, dáme do

Nakládané červené zelí

Nakládané červené zelí
Ingredience na nakládané červené zelí:
  • čerstvé, dobře vyzrálé červené zelí
  • sůl

Nálev:

  • 0,8 l 8% octa
  • 0,2 l vody
  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • 1 lžička celého pepře
  • 1 lžička kuliček nového koření
Příprava receptu na nakládané červené zelí:
Ze zelí odstraníme špatné listy, rozkrojíme napůl a nakrájíme nebo nakrouháme (bez košťálu). Dáme vše do mísy, prosypeme solí, promícháme a necháme 24 hodin stát v chladu.

Potom zelí důkladně vymačkáme, dáme do sklenic, zalijeme octovým nálevem, zakryjeme dvojitým navlhčeným celofánem, povážeme a uložíme v temnu a chladu.

Příprava nálevu: koření zalijeme octem a vodou, přivedeme k varu, povaříme 5 minut a necháme pod pokličkou vychladnout.

Sterilované zelí

Sterilované zelí recept
Ingredience na sterilované zelí:
  • čerstvé bílé nebo červené zelí

Koření (dávka pro litrovou sklenici):

  • 2 kuličky nového koření
  • 3 kuličky pepře

Nálev (na 1 litr vody):

  • 0,3 l 8% octa
  • 100 g cukru
  • 20 g soli
Příprava receptu na sterilované zelí:
Z hlávek zelí odstraníme špatné listy, nakrájíme nebo nakrouháme na nudličky. Po částech ho dáme do vroucí osolené vody (na 1 l vody 10 g soli) a povaříme asi 10 minut.

Potom zelí necháme odkapat a naplníme do zavařovacích sklenic. Při tom ho prokládáme kořením. Sklenice zalijeme horkým nálevem, uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.

Po zahřátí na 90 stupňů sterilujeme při této teplotě 25 minut (skenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut sklenice 0,3 – 0,5 l). Potom sterilované zelí hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.