Kategorie: Kopr
Zavařování kopru
Sterilovaný kopr
- snítky čerstvého mladého kopru
Nálev (na 1 litr vody):
- 0,3 l 8% octa
- 50 g cukru
- 30 g soli
Příprava receptu na sterilovaný kopr v mírně kyselém nálevu:
Kratší snítky mladého kopru propláchneme na cedníku a necháme odkapat. Potom ho těsně napěchujeme do malých zavařovacích skleniček, zalijeme horkým nálevem, skleničky uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (skleničky o obsahu kolem 1/4 l). Po ukončení sterilace skleničky se zavařeným koprem hned z hrnce vyndáme.
Kopr v soli
Sušení kopru
Kopr je pro svoje nezaměnitelné aroma oblíbená naťová zelenina a koření. Používáme ho v čerstvém stavu, můžeme jej sterilovat a nakládat do soli. Méně známý způsob uchování pro pozdější spotřebu je sušení kopru. Takže pokud už v sezóně nevíme co s koprem a potřebujeme ho rychle zužitkovat, proč si ho nenasušit do zásoby?
Sušení kopru
Na sušení používáme jemné stonky mladého kopru. Stonky propláchneme studenou vodou a necháme dobře odkapat. Potom je svážeme do malých svazečků nebo rozložíme v tenkých vrstvách a sušíme v