Kategorie: Kopr

Zavařování kopru

Zavařování kopru recepty

Zavařování kopru je jeden ze způsobů, jak si jej uchovat, aby byl vždy po ruce i v jiném ročním období mimo jeho sezónu. Kopr není jen výborným a aromatickým kořením, ale i léčivou rostlinou. Má své nepostradatelné místo jak

Sterilovaný kopr

Sterilovaný kopr v mírně kyselém nálevu
Ingredience na přípravu sterilovaného kopru v mírně kyselém nálevu:
  • snítky čerstvého mladého kopru

Nálev (na 1 litr vody):

  • 0,3 l 8% octa
  • 50 g cukru
  • 30 g soli

Příprava receptu na sterilovaný kopr v mírně kyselém nálevu:
Kratší snítky mladého kopru propláchneme na cedníku a necháme odkapat. Potom ho těsně napěchujeme do malých zavařovacích skleniček, zalijeme horkým nálevem, skleničky uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (skleničky o obsahu kolem 1/4 l). Po ukončení sterilace skleničky se zavařeným koprem hned z hrnce vyndáme.

Kopr v soli

Kopr v soli recept
Ingredience na kopr v soli:
      • 1/2 kg očištěného kopru
      • 100 – 125 g soli

Příprava receptu na kopr v soli:

Jemné stonky mladého kopru propláchneme studenou vodou a necháme dobře odkapat. Kopr nasekáme nadrobno, smícháme se

Sušení kopru

Sušení kopru - postup

Kopr je pro svoje nezaměnitelné aroma oblíbená naťová zelenina a koření. Používáme ho v čerstvém stavu, můžeme jej sterilovat a nakládat do soli. Méně známý způsob uchování pro pozdější spotřebu je sušení kopru. Takže pokud už v sezóně nevíme co s koprem a potřebujeme ho rychle zužitkovat, proč si ho nenasušit do zásoby?

Sušení kopru

Na sušení používáme jemné stonky mladého kopru. Stonky propláchneme studenou vodou a necháme dobře odkapat. Potom je svážeme do malých svazečků nebo rozložíme v tenkých vrstvách a sušíme v

Jak zmrazit kopr

Jak zmrazit kopr postup

Kdo má rád kopr a jeho aromatickou vůni a neví co s jeho přebytky, určitě bude řešit, jak zpracovat kopr a uskladnit ho pro pozdější využití. Řešení je hned několik, můžeme jej sterilovat, konzervovat v soli, usušit a