Kategorie: Rajčata
Zavařování rajčat
Rajčatová marmeláda
Rajčata, kromě přípravy klasických receptů, můžeme použít i k přípravě marmelád a džemů. Rajčatová marmeláda je recept, který v sezóně rajčat určitě stojí za zkoužku.
- 1 kg zralých červených rajčat
- 1 pomeranč
- 700 g cukru
- 1/2 lžičky kyseliny citrónové
- kousek skořice a zázvoru
Omytá rajčata nakrájíme na kousky, podlijeme vodou a za častého zamíchání rozvaříme na kaši.
Tence sloupnutou kůru z dobře omytého pomeranče povaříme ve 3 lžících vody a potom nakrájíme hodně najemno.
Horká rozvařená rajčata prolisujeme
Rajčatový džem
Když je největší sezóna rajčat a my nevíme co s nimi, určitě stojí za zkoušku tento neobvyklý recept na rajčatový džem.
- 1 kg dobře vyzrálých červených rajčat
- 800 g cukru krupice
- 4 lžíce citrónové šťávy nebo 1/2 lžičky kyseliny citrónové
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
Rajčata opláchneme, dáme na chvíli do vařící vody, potom do studené vody, pak je vyndáme a oloupeme.
Rajčata nakrájíme na čtvrtky, posypeme cukrem a v lednici necháme asi 2 hodiny stát.
Potom je rozvaříme ve větším kastrolu na hustotu džemu, přidáme citrónovou
Sterilované lečo
- stejná hmotnost očištěných paprik (červených, žlutých, světle zelených, ne ale tmavě zelených, které můžou způsobit poněkud nahořklou chuť) a rajčat
- sůl
Z paprik vyřízneme jádřince, opláchneme, pokrájíme na nudličky, rajčata na plátky (rajčata můžeme předem ponořit do vařící vody na 1 – 2 minuty, potom přendat do studené a oloupat). Připravenou zeleninu mírně osolíme a v nízké vrstvě dusíme v kastrolu do polohusta. Téměř vařící lečo naplníme do skleniček, okraje otřeme, upevníme víčka a dáme do
Domácí rajský protlak
Recept na domácí rajský protlak je jednoduchý způsob, jak naložit s přebytkem rajčat a později ho použít (nejčastěji k přípravě omáčky nebo polévky). Pokud si vyrobíme rajský protlak sami doma, nemusíme mít alespoň obavy, že obsahuje nějaké nežádoucí látky a konzervanty.
- hodně vyzrálá červená rajčata
Na 1 kg protlaku:
- 30 g cukru
- 20 g soli
Omytá rajčata nakrájíme na kousky, dáme po částech do nižšího kastrolu a podlijeme asi 2 lžícemi vody.
Za stálého míchání rajčata rozvaříme a odpaříme asi na polovinu objemu.
Horká rajčata prolisujeme, přidáme cukr a sůl a necháme přejít varem.
Domácí kečup z rajčat
- 3 kg dobře vyzrálých, měkkých červených rajčat
- 0,2 l 8 % octa
- 100 g cukru
- 30 g soli
- 500 g cibule
Koření:
- 10 kuliček pepře
- 10 kuliček nového koření
- 4 hřebíčky
Omytá rajčata a oloupanou cibuli nakrájíme na kousky, přidáme sůl, koření a dusíme na kaši.
Ještě horkou kaši prolisujeme a za stálého míchání odpaříme na hustotu kečupu. Potom přidáme ocet a cukr.
Ještě krátce povaříme a horké plníme do lahví nebo zavařovacích sklenic, dobře uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Po předehřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 20 minut. Doba sterilace je pro sklenice o obsahu
Rajčata naložená ve vlastní šťávě
Z přebytků rajčat si můžeme připravit rajčata naložená ve vlastní šťávě. Sdělat tak můžeme i rajčata horší kvality.
Recept na rajčata naložená ve vlastní šťávě
Ingredience na rajčata naložená ve vlastní šťávě:
- vyzrálá červená rajčata
- ocet
Rajská jablka dobře omyjeme, případně oloupeme.
Tvrdá rajčata narovnáme do sklenic, měkká rozmačkáme a prokládáme jimi ve sklenicích rajčata tvrdá.
Rajčatová šťáva
Pokud nevíme co s přebytkem rajčat, domácí rajčatová šťáva je nejen jednoduchý a výborný recept, ale obsahuje, stejně jako rajčata samotná, mnoho vitamínů a minerálů prspěšných našemu organismu.
- vyzrálá šťavnatá rajčata
Na 1 litr šťávy:
- 1 – 2 lžíce cukru
- 10 g soli
Rajčatovou šťávu můžeme připravit ze syrových nebo rozvařených rajčat.
Rajčata dobře omyjeme rozkrájíme na kousky a předem rozvařená nebo syrová prolisujeme přes síto.
Chceme-li mít šťávu jemnější necháme prolisovaná rajčata ještě prokapat přes řídkou tkaninu.