Kategorie: Rajčata

Zavařování rajčat

Zavařování rajčat recepty

Rajčata jsou u nás velmi oblíbenou dužnatou zeleninou. Mají antioxidační účinky, proto jsou vhodná i při různých redukčních a očistných dietách. Jsou prospěšná lidem s nemocemi srdce, krevního oběhu a při poruchách látkové

Rajčatová marmeláda

Rajčatová marmeláda recept

Rajčata, kromě přípravy klasických receptů, můžeme použít i k přípravě marmelád a džemů. Rajčatová marmeláda je recept, který v sezóně rajčat určitě stojí za zkoužku.

Ingredience na přípravu rajčatové marmelády:
  • 1 kg zralých červených rajčat
  • 1 pomeranč
  • 700 g cukru
  • 1/2 lžičky kyseliny citrónové
  • kousek skořice a zázvoru
Příprava receptu na rajčatovou marmeládu:
Omytá rajčata nakrájíme na kousky, podlijeme vodou a za častého zamíchání rozvaříme na kaši.

Tence sloupnutou kůru z dobře omytého pomeranče povaříme ve 3 lžících vody a potom nakrájíme hodně najemno.

Horká rozvařená rajčata prolisujeme

Rajčatový džem

Rajčatový džem recept

Když je největší sezóna rajčat a my nevíme co s nimi, určitě stojí za zkoušku tento neobvyklý recept na rajčatový džem.

Ingredience na rajčatový džem:
  • 1 kg dobře vyzrálých červených rajčat
  • 800 g cukru krupice
  • 4 lžíce citrónové šťávy nebo 1/2 lžičky kyseliny citrónové
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
Příprava receptu na rajčatový džem:
Rajčata opláchneme, dáme na chvíli do vařící vody, potom do studené vody, pak je vyndáme a oloupeme.

Rajčata nakrájíme na čtvrtky, posypeme cukrem a v lednici necháme asi 2 hodiny stát.

Potom je rozvaříme ve větším kastrolu na hustotu džemu, přidáme citrónovou

Sterilované lečo

Sterilované lečo recept
Ingredience na sterilované lečo:
  • stejná hmotnost očištěných paprik (červených, žlutých, světle zelených, ne ale tmavě zelených, které můžou způsobit poněkud nahořklou chuť) a rajčat
  • sůl
Příprava receptu na sterilované zeleninové lečo:
Z paprik vyřízneme jádřince, opláchneme, pokrájíme na nudličky, rajčata na plátky (rajčata můžeme předem ponořit do vařící vody na 1 – 2 minuty, potom přendat do studené a oloupat). Připravenou zeleninu mírně osolíme a v nízké vrstvě dusíme v kastrolu do polohusta. Téměř vařící lečo naplníme do skleniček, okraje otřeme, upevníme víčka a dáme do

Domácí rajský protlak

Rajský protlak recept

Recept na domácí rajský protlak je jednoduchý způsob, jak naložit s přebytkem rajčat a později ho použít (nejčastěji k přípravě omáčky nebo polévky). Pokud si vyrobíme rajský protlak sami doma, nemusíme mít alespoň obavy, že obsahuje nějaké nežádoucí látky a konzervanty.

Ingredience na domácí rajský protlak:
  • hodně vyzrálá červená rajčata

Na 1 kg protlaku:

  • 30 g cukru
  • 20 g soli
Příprava receptu na domácí rajský protlak:

Omytá rajčata nakrájíme na kousky, dáme po částech do nižšího kastrolu a podlijeme asi 2 lžícemi vody.

Za stálého míchání rajčata rozvaříme a odpaříme asi na polovinu objemu.

Horká rajčata prolisujeme, přidáme cukr a sůl a necháme přejít varem.

Domácí kečup z rajčat

Domácí kečup z rajčat recept
Ingredience na domácí kečup z rajčat:
  • 3 kg dobře vyzrálých, měkkých červených rajčat
  • 0,2 l 8 % octa
  • 100 g cukru
  • 30 g soli
  • 500 g cibule

Koření:

  • 10 kuliček pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 4 hřebíčky
Příprava receptu na domácí kečup z rajčat:
Omytá rajčata a oloupanou cibuli nakrájíme na kousky, přidáme sůl, koření a dusíme na kaši.

Ještě horkou kaši prolisujeme a za stálého míchání odpaříme na hustotu kečupu. Potom přidáme ocet a cukr.

Ještě krátce povaříme a horké plníme do lahví nebo zavařovacích sklenic, dobře uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.

Po předehřátí na 90 stupňů při této  teplotě sterilujeme 20 minut. Doba sterilace je pro sklenice o obsahu

Rajčata naložená ve vlastní šťávě

Rajčata naložená ve vlastní šťávě

Z přebytků rajčat si můžeme připravit rajčata naložená ve vlastní šťávě. Sdělat tak můžeme i rajčata horší kvality.

Recept na rajčata naložená ve vlastní šťávě

Ingredience na rajčata naložená ve vlastní šťávě:

  • vyzrálá červená rajčata
  • ocet
Příprava rajčat ve vlastní šťávě:
Rajská jablka dobře omyjeme, případně oloupeme.

Tvrdá rajčata narovnáme do sklenic, měkká rozmačkáme a prokládáme jimi ve sklenicích rajčata tvrdá.

Rajčatová šťáva

Rajčatová šťáva recept

Pokud nevíme co s přebytkem rajčat, domácí rajčatová šťáva je nejen jednoduchý a výborný recept, ale obsahuje, stejně jako rajčata samotná, mnoho vitamínů a minerálů prspěšných našemu organismu.

Ingredience na rajčatovou šťávu:
  • vyzrálá šťavnatá rajčata

Na 1 litr šťávy:

  • 1 – 2 lžíce cukru
  • 10 g soli
Příprava receptu na domácí rajčatovou šťávu:
Rajčatovou šťávu můžeme připravit ze syrových nebo rozvařených rajčat.

Rajčata dobře omyjeme rozkrájíme na kousky a předem rozvařená nebo syrová prolisujeme přes síto.

Chceme-li mít šťávu jemnější necháme prolisovaná rajčata ještě prokapat přes řídkou tkaninu.