Kategorie: Hrášek

Zavařování hrášku

Zavařování hrášku recepty

Hrách je u nás oblíbená luštěnina s velmi chutnými plody, které obsahují spoustu vitamínů a minerálů. V kuchyni se používá k přípravě mnoha receptů a můžeme jej i zavařit. K zavařování hrášku je nejvhodnější hrách mladý a sladký, který konzervujeme nejčastěji ve sladkokyselém nálevu. Hrášek můžeme

Hrášek ve sladkokyselém nálevu

Sterilovaný hrášek
Ingredience na sterilování hrášku ve sladkokyselém nálev:
  • čerstvý a mladý, sladký hrášek

Nálev (na 1 litr vody):

  • 0,25 l 8% octa
  • 70 g cukru
  • 20 g soli

Příprava receptu na hrášek ve sladkokyselém nálevu:

Vyloupaný hrách, dáme do vroucí vody, povaříme 8 – 10 minut, scedíme a ve studené vodě vychladíme. Potom znovu scedíme, necháme odkapat, nasypeme do zavařovacích sklenic a zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l).

Hrášek v soli

Hrách v soli
Ingredience na naložení hrášku do soli:
  • čerstvý mladý hrášek

Na 1 kg vyloupaného hrášku:

  • 300 g soli
  • 0,1 l vody

Příprava receptu na hrášek naložený v soli:

Vyloupaný hrášek propláchneme vodou, dáme do vařící osolené vody (20 g soli na 1 l vody ) a povaříme asi 6 – 8 minut. Pak jej ve studené vodě vychladíme, scedíme a necháme odkapat. Hrášek promícháme se solí, vsypeme do skleniček a zalijeme převařenou vodou. Skleničky

Zmrazený hrášek

Zmrazený hrášek postup
Ingredience na zmrazený hrášek:
  • čerstvý mladý hrášek

Příprava mraženého hrášku:
Hrášek vyloupeme, vsypeme do vařící vody (nejvýše trojnásobné množství vody ke hmotnosti hrášku) a přivedeme k varu. Hrášek vaříme 3 – 5 minut, scedíme, hned ochladíme ve