Kategorie: Jablka
Zavařování jablek
Jablečný kompot
- jablka s bílou dužinou
Nálev (na 1 litr vody):
- 400 g cukru
Příprava receptu na domácí jablečný kompot:
Omytá jablka oloupeme, odstraníme stopky a zbytky okvětí. Rozkrájíme je na čtvrtky nebo osminky a odstraníme jádřince nebo je rozkrojíme příčně odstraníme jádřince a nakrájíme na kolečka.
Jablka vkládáme do studené vody,
Zavařená strouhaná jablka
Pokud máme přebytek jablek, nevíme co s nimi a máme rádi jablečný závin, koláč, žemlovku nebo nákyp, určitě bychom si měli udělat zavařená strouhaná jablka na horší časy. V zimě potom jen otevřeme sklenici a můžeme péci.
- jablka jakékoli jakosti i padaná nebo kyselejší
- cukr podle chuti
- skořice, hřebíček, badyán podle obliby
Příprava receptu na zavařená strouhaná jablka:
Jablka oloupeme a nastrouháme nebo rozkrájíme na hrubé nudličky. Potom trochu vymačkáme a plníme do zavařovacích sklenic, přičemž prosypáváme cukrem (asi 1 lžíce na sklenici 720 ml).
Nastrouhaná jablka dobře upěchujeme tak, aby byla asi 3 cm pod okraj, podle obliby můžeme na vrch přidat skořici, hřebíček nebo badyán, zalijeme jednou lžící horké vody,
Jablečná povidla
Pokud máte přebytek jablek, což je v jejich sezóně dosti častý případ, určitě stojí za to vyzkoušet jablečná povidla. Navíc při jejich přípravě můžeme zpracovat i jablka horší kvality.
- jablka ( mohou být horší i padaná)
Na 1 kg jablek:
- 60 – 80 g cukru
Příprava receptu na domácí jablečná povidla:
Jablka omyjeme, vykrojíme špatné kousky, nakrájíme na půlky nebo čtvrtky, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka.
Potom vše prolisujeme přes síto a prolisovaná jablka za stálého míchání odpaříme v kastrolu dohusta.
Jablečná marmeláda
Jablečná marmeláda není příliš běžnou úpravou tohoto chutného a zdravého ovoce. Ale pokud potřebujeme zpracovat větší množství jablek, je to vhodný a dobrý recept.
- méně zralá jablka, mohou být i padaná a poškozená (ne však moučná nebo přezrálá)
Na 1 kg jablečného protlaku:
- 500 – 600 g cukru
- 1 – 2 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na jablečnou marmeládu:
Z jablek odstraníme stopky a zbytky okvětí, dobře je omyjeme a nakrájíme i se slupkami a jádřinci na kousky. Podlijeme je trochou vody a přiklopené podusíme doměkka. Měkká jablka prolisujeme přes síto. Jablečný protlak odpařujeme asi 10 minut, po té přidáme asi čtvrtinu dávky cukru a vaříme dál. Asi po 5 minutách přidáme pomalu zbytek cukru, tak abychom nepřerušily var. Jakmile se cukr rozpustí přidáme
Jablečný džem
Pokud máme přebytek jablek a nevíme co s nimi, určitě stojí za to udělat si z nich domácí džem. Jablečný džem na rozdíl od marmelády obsahuje kousky ovoce.
- méně zralá, kyselá padaná i méně kvalitní jablka
Na 1/2 kg oloupaných jablek bez jádřinců a 1/2 kg jablečného protlaku:
- 700 g cukru
- kousek vanilkového lusku
- kousek celé skořice
- hřebíček
Jablka omyjeme, odstraníme stopky a zbytky okvětí. Polovinu jablek nakrájíme i se slupkou a jádřinci na kousky, podlijeme trochou vody a rozdusíme pod pokličkou na kaši, kterou potom prolisujeme.
Druhou polovinu jablek oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na kostky nebo plátky.
Odváženou dávku jablečného protlaku, koření a větší část připravených pokrájených jablek dáme do kastrolu a vaříme do zhoustnutí.
Jablečný mošt
Ovocné mošty můžeme vyrobit téměř ze všech druhů ovoce, ale asi nejoblíbenější je jablečný mošt. Na jeho přípravu stačí i jablka horší kvality, která bychom jinak nezužitkovali.
Recept na jablečný mošt – jak ho vyrobit, zavařit (konzervovat) a uchovat
- zralá, méně vzhledná i padaná jablka
Jablka očistíme, odstraníme a vykrájíme vadné části a dobře opereme.
Rozdrtíme je v drtiči na ovoce, můžeme je nastrouhat nebo nakrouhat v domácím mixéru, či pomocí lisovacího nástavce k mlýnku na maso. Připravenou ovocnou drť
Jablečný džus
Je mnoho způsobů, jak zpracovat přebytky jablek v jejich sezóně. Mezi ně patří také domácí jablečný džus.
- jablka různé zralosti i jakosti
- cukr
- kyselina citrónová
Příprava receptu na jablečný džus:
Z jablek odkrojíme vadné části, stopky a zbytky okvětí. Jablka omyjeme, pokrájíme na kousky podlijeme malým množstvím vody a rozdusíme na kaši.
Potom je prolisujeme na sítu nebo na