Kategorie: Jablka

Zavařování jablek

Zavařování jablek recepty

Jablka jsou u nás jedním z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších druhů ovoce. Nejlepší ke konzumaci jsou samozřejmě čerstvá, ale dobře se hodí i k zavařování. K zavařování jablek se hodí všechny plody – plané, padané, kyselé i

Jablečný kompot

Jablečný kompot recept
Ingredience na jablečný kompot:
  • jablka s bílou dužinou

Nálev (na 1 litr vody):

  • 400 g cukru

Příprava receptu na domácí jablečný kompot:
Omytá jablka oloupeme, odstraníme stopky a zbytky okvětí. Rozkrájíme je na čtvrtky nebo osminky a odstraníme jádřince nebo je rozkrojíme příčně odstraníme jádřince a nakrájíme na kolečka.

Jablka vkládáme do studené vody,

Zavařená strouhaná jablka

Zavařená strouhaná jablka recept

Pokud máme přebytek jablek, nevíme co s nimi a máme rádi jablečný závin, koláč, žemlovku nebo nákyp, určitě bychom si měli udělat zavařená strouhaná jablka na horší časy. V zimě potom jen otevřeme sklenici a můžeme péci.

Ingredience na zavařená strouhaná jablka:
  • jablka jakékoli jakosti i padaná nebo kyselejší
  • cukr podle chuti
  • skořice, hřebíček, badyán podle obliby

Příprava receptu na zavařená strouhaná jablka:
Jablka oloupeme a nastrouháme nebo rozkrájíme na hrubé nudličky. Potom trochu vymačkáme a plníme do zavařovacích sklenic, přičemž prosypáváme cukrem (asi 1 lžíce na sklenici 720 ml).

Nastrouhaná jablka dobře upěchujeme tak, aby byla asi 3 cm pod okraj, podle obliby můžeme na vrch přidat skořici, hřebíček nebo badyán, zalijeme jednou lžící horké vody,

Jablečná povidla

Jablečná povidla recept

Pokud máte přebytek jablek, což je v jejich sezóně dosti častý případ, určitě stojí za to vyzkoušet jablečná povidla. Navíc při jejich přípravě můžeme zpracovat i jablka horší kvality.

Ingredience na přípravu jablečných povidel:
  • jablka ( mohou být horší i padaná)

Na 1 kg jablek:

  • 60 – 80 g cukru

Příprava receptu na domácí jablečná povidla:
Jablka omyjeme, vykrojíme špatné kousky, nakrájíme na půlky nebo čtvrtky, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka.

Potom vše prolisujeme přes síto a prolisovaná jablka za stálého míchání odpaříme v kastrolu dohusta.

Jablečná marmeláda

Jablečná marmeláda recept

Jablečná marmeláda není příliš běžnou úpravou tohoto chutného a zdravého ovoce. Ale pokud potřebujeme zpracovat větší množství jablek, je to vhodný a dobrý recept.

Ingredience na přípravu jablečné marmelády:
  • méně zralá jablka, mohou být i padaná a poškozená (ne však moučná nebo přezrálá)

Na 1 kg jablečného protlaku:

  • 500 – 600 g cukru
  • 1 – 2 g kyseliny citrónové

Příprava receptu na jablečnou marmeládu:
Z jablek odstraníme stopky a zbytky okvětí, dobře je omyjeme a nakrájíme i se slupkami a jádřinci na kousky. Podlijeme je trochou vody a přiklopené podusíme doměkka. Měkká jablka prolisujeme přes síto. Jablečný protlak odpařujeme asi 10 minut, po té přidáme asi čtvrtinu dávky cukru a vaříme dál. Asi po 5 minutách přidáme pomalu zbytek cukru, tak abychom nepřerušily var. Jakmile se cukr rozpustí přidáme

Jablečný džem

Jablečný džem recept

Pokud máme přebytek jablek a nevíme co s nimi, určitě stojí za to udělat si z nich domácí džem. Jablečný džem na rozdíl od marmelády obsahuje kousky ovoce.

Ingredience na jablečný džem:
  • méně zralá, kyselá padaná i méně kvalitní jablka

Na 1/2 kg oloupaných jablek bez jádřinců a 1/2 kg jablečného protlaku:

  • 700 g cukru
  • kousek vanilkového lusku
  • kousek celé skořice
  • hřebíček
Příprava receptu na jablečný džem:
Jablka omyjeme, odstraníme stopky a zbytky okvětí. Polovinu jablek nakrájíme i se slupkou a jádřinci na kousky, podlijeme trochou vody a rozdusíme pod pokličkou na kaši, kterou potom prolisujeme.

Druhou polovinu jablek oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na kostky nebo plátky.

Odváženou dávku jablečného protlaku, koření a větší část připravených pokrájených jablek dáme do kastrolu a vaříme do zhoustnutí.

Jablečný mošt

Jablečný mošt recept

Ovocné mošty můžeme vyrobit téměř ze všech druhů ovoce, ale asi nejoblíbenější je jablečný mošt. Na jeho přípravu stačí i jablka horší kvality, která bychom jinak nezužitkovali.

Recept na jablečný mošt – jak ho vyrobit, zavařit (konzervovat) a uchovat

Ingredience na jablečný mošt:
  • zralá, méně vzhledná i padaná jablka
Příprava receptu na jablečný mošt:
Jablka očistíme, odstraníme a vykrájíme vadné části a dobře opereme.

Rozdrtíme je v drtiči na ovoce, můžeme je nastrouhat nebo nakrouhat v domácím mixéru, či pomocí lisovacího nástavce k mlýnku na maso. Připravenou ovocnou drť

Jablečný džus

Jablečný džus recept

Je mnoho způsobů, jak zpracovat přebytky jablek v jejich sezóně. Mezi ně patří také domácí jablečný džus.

Ingredience na jablečný džus:
  • jablka různé zralosti i jakosti
  • cukr
  • kyselina citrónová
Příprava receptu na jablečný džus:

Z jablek odkrojíme vadné části, stopky a zbytky okvětí. Jablka omyjeme, pokrájíme na kousky podlijeme malým množstvím vody a rozdusíme na kaši.

Potom je prolisujeme na sítu nebo na